De voordelen van Sunbeam Portrait

De voordelen van Sunbeam Portrait
30-04-2021

Al jaren kiezen we bij Alius voor het ondersteuningssysteem van Sunbeam. We zijn natuurlijk allemaal bekend met de landscape opstellingen voor platte daken. Maar wist je al dat Sunbeam sinds kort ook een portrait opstelling heeft ontwikkeld? Op daken met beperkte ruimte kun je met een portrait oost-west opstelling veel meer panelen kwijt dan met een landscape opstelling. Dit is ideaal voor bijvoorbeeld lange smalle panden of voor op een smalle aanbouw bij een woning. Aan de hand van een businesscase laten we je zien wat de voordelen zijn van de portrait opstelling. Ook vertelt onze klant HD Solar waarom hij gebruik maakt van de Sunbeam portrait opstelling.

De voordelen van de Sunbeam Portrait opstelling

De portrait opstelling is ideaal voor daken met een beperkte ruimte. Denk hierbij aan smalle lange panden, een smalle aanbouw of een smal bijgebouw in de tuin. Dankzij de portrait opstellingen kun je veel meer panelen kwijt op deze daken dan met een landscape opstelling. De portrait opstelling is er in 2 verschillende uitvoeringen: Een Mono en een Duo systeem. Het Sunbeam Mono systeem is geschikt voor de zuid opstelling, waarbij het Sunbeam DUO systeem geschikt is voor de oost-west opstelling. Het grootste voordeel van de portrait opstelling is dat je meerdere panelen kwijt kan op één enkele rij. Bij een smal pand is dit natuurlijk ideaal, want meer panelen is gelijk aan meer opbrengst.

De voordelen van Sunbeam Portrait:

  • Meer panelen in één enkele rij
  • Beschikbaar als een zuid- en oost-west opstelling
  • Ideaal voor panden met een smal dakoppervlak

HD Solar over de Sunbeam Portrait opstelling:

“Wij werken heel graag met Sunbeam en wilde daarom ook gebruik maken van de portrait opstelling. Het grootste voordeel van de portrait opstelling van Sunbeam is dat je meer panelen kwijt kunt in een enkele rij. We gebruiken de portrait opstelling vaak bij particuliere projecten met een beperkt dakoppervlak, denk bijvoorbeeld aan een garage, schuur of aanbouw. Met de Sunbeam portrait opstelling kunnen er meer panelen worden geplaatst. Zo kan de klant meer duurzame energie opwekken en maakt hij optimaal gebruik van zijn dakoppervlak.”
– Ronald van HD Solar. Particulier adviseur en inkoop.

sunbeam portrait

De Businesscase

De Sunbeam portrait opstelling heeft dus vooral voordelen op smalle daken zoals een aanbouw, bijgebouw of garage. Om je een beter beeld te geven van wat dit voordeel nu precies inhoudt hebben we een businesscase ontwikkeld. In deze businesscase laten we de voordelen zien van de portrait opstelling bij montage op een smalle aanbouw bij een vrijstaande woning.

Zoals je ziet zijn er bij deze woning zowel op het schuin dak als op de aanbouw, zonnepanelen geplaats. Met de landscape opstelling kun je op deze woning een systeem realiseren met 11 PV-panelen en een jaarlijkse energieproductie van 3,56 MWh.

Wanneer je bij deze woning een portrait opstelling toepast kun je 3 extra panelen kwijt op de aanbouw. Je kunt nu dus een systeem realiseren van 14 PV-panelen met een jaarlijkse energieproductie van 4,42 MWh. Op deze manier voorzie je jouw klanten van een hogere opbrengst bij een smal dakoppervlak.

Wil je weten of de portrait opstelling van Sunbeam de ideale oplossing is voor jouw project? Neem dan contact op met een van onze engineers. Ze werken het project graag voor je uit. Je kunt ze bereiken via: info@alius.nl