Tips voor het kiezen van het beste laadstation voor thuis bij je eindklant

18-07-2023

Een laadstation plaatsen aan huis, ideaal wanneer je een elektrische auto hebt én een ontwikkeling die we steeds vaker gaan zien met de opkomst van elektrisch rijden. Als installateur zul je gegarandeerd gaan merken dat de vraag naar laadinfrastructuur gaat stijgen. Bij de oriëntatie naar een zonne-energiesysteem zal ook steeds vaker de vraag gesteld worden: ‘Wat is het beste laadstation voor thuis?’ Goede vraag, maar welke optie adviseer je dan? In deze blog lees je welke laadoplossingen er bij Alius verkrijgbaar zijn, de verschillen daartussen en wanneer je ze kunt aanraden bij je eindklant.

Technische specificaties

Om te beginnen is het belangrijk dat je weet aan welke technische specificaties het laadstation moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan het type aansluiting van de woning en hoe vaak en snel de auto geladen moet worden. De volgende stap is om te bekijken welke wensen de eindklant heeft als het gaat om elektrisch laden. Is ‘plug and play’ voldoende, of moet het extra functies bezitten zoals slim laden? In de volgende alinea’s bespreken we de opties die Alius aanbiedt, zodat jij als installateur makkelijker een beslissing kunt maken voor de best passende laadoplossing.

Smappee

Smappee is wellicht een laadoplossing dat nog minder bekend is, maar zeker het onthouden waard is. Het is namelijk een slim laadstation met een compleet pakket aan functionaliteiten die het laden van je auto zo goedkoop en makkelijk mogelijk maken. Zo maakt Smappee gebruik van een geïntegreerd energiebeheersysteem waarmee je je elektrische auto oplaadt met zelf opgewekte zonne-energie óf het laagste energietarief in het geval van een dynamisch contract. Zo weet het Smappee-systeem wanneer de meest gunstige tarieven zijn om te laden, houdt het rekening met de weersvoorspelling én rekent het zelf uit wanneer de auto weer gereed moet zijn voor vertrek. Zo kan je tot wel 6x goedkoper laden in vergelijking met andere laadstations.

 

De laadoplossingen van Smappee hebben een dynamische load beveiliging die de hoofdschakelaar beveiligd tegen uitvallen. Het is zelfs mogelijk om meer vermogen aan de laadstations te plaatsen dan de hoofdaansluiting aankan. De laadstations zullen altijd slim handelen en de prioriteit geven aan de auto die het snelst volgeladen moet zijn. In de Smappee app kun je realtime maar ook met historische data precies het verbruik en je laadkosten monitoren. Als kers op de taart hebben alle producten een elegant maar strak design. Het oog wil ook wat! Door de slimme mogelijkheden die Smappee biedt, is de prijs ook wat hoger dan een reguliere laadpaal. Voor eindklanten die veel en zakelijk rijden, oog hebben voor detail en graag alles uit hun zonne-energiesysteem willen halen is Smappee de perfecte laadoplossing.

SolarEdge Home EV-lader

SolarEdge

Een van de populairdere laadoplossingen is die van SolarEdge. Vaak wordt dit laadstation gekozen vanwege integratie met de rest van het SolarEdge systeem en de mySolarEdge app. In tegenstelling tot Mennekes is het dynamisch beveiligen van de hoofdschakelaar vanaf midden juli 2023 wel mogelijk. Voor de zakelijke rijder is verrekening met een CPO niet mogelijk. Het SolarEdge laadstation is perfect voor de consument met een SolarEdge zonne-energie systeem die behoefte heeft aan direct laden uit zonne-energie.

Mennekes Laadstation

Mennekes

Een eenvoudige laadoplossing die we bij Alius aanbieden is de Amtron Compact thuislader van Mennekes. Een kwalitatief goed en compact product wat geschikt is voor vrijwel alle elektrische voertuigen die in Europa beschikbaar zijn. Door het ‘plug & play’ model is het makkelijk te gebruiken. Gewoon de stekker erin en laden maar! Dit laadstation heeft verder geen extra functionaliteiten, waardoor de prijs zeer aantrekkelijk is. Een nadeel is dat het geen beveiliging heeft en iedereen er dus gebruik van kan maken. Ook kun je de geladen kWh niet verrekenen, waardoor deze laadoplossing niet geschikt is voor de zakelijke rijder. Daarnaast is het dynamisch beveiligen van de hoofdschakelaar ook niet mogelijk met als risico dat de hoofdzekering kan uitvallen bij te veel vraag naar energie. De Amtron Compact is daarom voornamelijk interessant voor de niet zakelijke rijder (i.v.m. ontbreken RFID en MID) die een eigen oprit heeft en geen behoefte heeft aan slim laden. Gewoon, simpel en zonder poespas. Precies waar een laadoplossing in de basis aan moet voldoen.

Smappee laadstation

Contact

Mocht je twijfelen over welk laadstation het beste is voor een specifiek vraagstuk, of wil je nog meer weten over ons aanbod? Neem dan gerust contact met ons op!

Voor iedereen die net komt kijken in de wereld van EV-laders bieden we een basistraining aan waarin we dieper op dit onderwerp induiken. Meld je dan hier aan!