De SolarEdge installatie van de toekomst, vandaag geplaatst!

13-12-2023

Deze residentiële installatie is één van de eerste in zijn soort: een volledig SolarEdge Home systeem mét back-up mogelijkheid dat perfect aansluit op de specifieke wensen en vragen van de eindklant.

Een mooie uitdaging voor G&D Energy, die deze installatie heeft gerealiseerd. De eindklant wenste een totaaloplossing binnen één ecosysteem waarbij de mogelijkheid moest bestaan om een diepgaande monitoring uit te voeren over de volledige installatie, tot op paneelniveau. De PV-installatie diende als grondopstelling geplaatst te worden, met als extra uitdaging de vele bomen en hagen in de nabije omgeving die mogelijk voor schaduwvorming zouden zorgen op delen van de installatie. Bovendien was er ook de wens om de installatie intelligent om te laten gaan met beschikbare energie voor het opladen van een elektrische auto én de mogelijkheid tot back-up van de woning wanneer het elektriciteitsnet uitvalt.

G&D Energy heeft gekozen voor een volledig SolarEdge Home systeem om aan de behoeften van de klant te voldoen. Door gebruik te maken van optimizers presteert ieder PV-paneel optimaal, ook in het geval van schaduwvorming. Het systeem bestaat uit de volgende componenten:

  • SolarEdge Home Hub 10K
  • 27x TrinaSolar 425Wp PV-panelen (475 kWp)
  • 27x SolarEdge S440 optimizers
  • SolarEdge Home EV-lader
  • SolarEdge Home Inline Meter Energy Net Ready
  • 4x SolarEdge Home Batterij 4.6kWh modules
  • SolarEdge Home Back-up Interface

Er is gekozen om te werken met de SolarEdge Home Hub omvormer in combinatie met de SolarEdge Home Back-up interface. De Back-up interface zorgt ervoor dat de woning wordt losgekoppeld van het net bij stroomuitval. Zo kan de klant, ook bij netuitval, optimaal gebruik blijven maken van de batterij. Ook is het bij dit systeem mogelijk om een elektrische auto of batterij op te laden met de overtollig opgewekte energie die normaal gesproken terug zou gaan naar het net. Met deze keuze zorgt het SolarEdge systeem ervoor dat zoveel mogelijk van de eigen opgewekte energie in huis blijft. Dit is goed voor het milieu en de portemonnee!

De implementatie van deze totaaloplossing van SolarEdge zorgt voor een optimaal en gebruiksvriendelijk systeem. Met de mogelijkheid tot monitoring, geïntegreerd energiebeheer en het slim laden van elektrische voertuigen is de klant in staat om zijn energie-efficiëntie te maximaliseren en tegelijkertijd kosten te besparen. G&D Energy heeft met deze installatie een mooie stap gezet richting toekomstige totaaloplossingen in duurzame energie.

G&D Energy: ‘’Voor ons als installateur is de installatie zeer vlot verlopen door het plaatsen van een all-in-one pakket. Alle onderdelen zijn van dezelfde fabrikant waardoor er efficiënt gewerkt kan worden en de installatie op locatie veel eenvoudiger is.’’

Verwachte resultaten:

  • Gemiddelde verbruik per jaar: 10.500 kWh
  • Eigen verbruik met alleen de PV-installatie: 34%
  • Eigen verbruik na toevoeging batterij: 68%