Sunbeam toepasbaar op alle typen dakbedekking

Sunbeam-platdak
10-09-2020

Sunbeam is hét montagesysteem voor zonnepanelen op platte daken. Dit systeem kan veilig en duurzaam toegepast worden op alle typen dakbedekkingen. Maar er zijn natuurlijk wel een aantal zaken waar je op moet letten. Lees er in deze blog alles over.

Waterafvoer

Je kent het vast wel, op platte daken blijft regelmatig water liggen als er blokkades aanwezig zijn. Met het Sunbeam systeem zal dit nooit het geval zijn. Het systeem staat namelijk op kunststof voeten waardoor er altijd en overal een vrije doorstroomruimte van 2 cm onder de profielen is. Het maakt dan ook niet uit in welke richting het systeem geplaatst is. Omdat enkel de voeten van het systeem in aanraking komen met het dak, wordt het dak niet beschadigd door mogelijke andere scherpe delen van het systeem.

Tast het de dakbedekking niet aan?

Wellicht krijg je wel eens de vraag ‘tast het materiaal van het systeem mijn dakbedekking niet aan’? Met het Sunbeam systeem is dit niet het geval omdat de voeten gemaakt zijn van HDPE (Hoge-dichtheid Poly-Ethyleen). Voor bijna geen enkel oplosmiddel is het mogelijk om hier vat op te hebben.

Aan dit materiaal wordt roet toegevoegd, vandaar de zwarte kleur, waardoor het langdurig UV-bestendig is. Dankzij deze voeten kan het montagesysteem zonder problemen direct op de meeste dakbedekking geplaatst worden.

Ga je een systeem plaatsen op zacht bitumen? Dan kan je ervoor kiezen om onder de voeten rubbergranulaat matjes te leggen. Let er echter wel op dat dit soort matjes nooit direct op PVC mogen worden toegepast. Voor PVC daken kan er een polyester sheet bijgeleverd worden.

Sunbeam-montagesysteem

Grinddaken

Sunbeam is geschikt voor alle typen dakbedekking, zo ook op grinddaken. Houd er dan wel rekening mee dat je ter plaatse van de voeten het grind weghaalt. De profielen moeten wel ruim boven de grindlaag liggen. Plaats daarom speciale rubberen H-blokken om het systeem op te hogen.

Ballast

Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak vergt andere eisen dan zonnepanelen op schuine daken. Zo moet je rekening houden met de wind en ballast. Lees hier meer over in de blog ‘Sunbeam hét montagesysteem voor platte daken’.

Uitzetting door temperatuurverschillen

Veel materialen zetten uit door temperatuurverschillen. Zo ook het materiaal van het montagesysteem van Sunbeam. Om te voorkomen dat het systeem door opwarmen en afkoelen over het dak schuift en daarmee de dakbedekking beschadigt, hanteert Sunbeam een maximale veldgrootte van 12 x 12 zonnepanelen.

Bevestiging systeem

In principe ligt het Sunbeam systeem ‘los’ op het dak. Maar als het dak te licht geconstrueerd is om veel ballast te kunnen dragen of als de windsituatie erg kritisch is, kan je het systeem mechanisch aan het dak verankeren. Dit doe je met behulp van standaard en in de handel verkrijgbare ankerpunten. In deze gevallen zullen onze specialisten berekenen waar de vaste bevestigingspunten moeten komen.

Sunbeam Nova calculator

Voor het kiezen van de juiste materialen is de Sunbeam Nova calculator zeer handig om te gebruiken. Per dakvlak geef je aan wat de ondergrond is en de calculator zal de juiste materialen aanbevelen. Ook kun je hiermee berekenen hoeveel ballast je nodig hebt.

Heb je nog vragen of wil je liever de gehele engineering uit handen geven? Onze specialisten van Alius projectengineering helpen je hier graag bij.