Sunbeam het montagesysteem voor platte daken

Sunbeam het montagesysteem voor platte daken
13-05-2020

Naast onze eigen montagesystemen voor schuine daken, hebben we ook een systeem in ons assortiment voor platte daken. En wel van Sunbeam. Wat maakt Sunbeam zo’n uniek systeem en hoe zit het met ballast? Lees er alles over in dit blog.

Sunbeam

Sunbeam is een doordacht, TÜV-gecertificeerd montagesysteem voor het plaatsen van zonnepanelen op platte daken. Het beschikt over een slimme en stabiele constructie, waardoor het voor jou als installateur mogelijk is om dit systeem op een simpele en snelle manier te monteren.

Het montagesysteem is gemaakt van een duurzame, corrosiebestendige staalsoort, namelijk Magnelis van Arcelor Mittal. Er is voor dit materiaal gekozen omdat dit type staal zeer sterk is, het goed kan worden gerecycled en niet corrosiegevoelig is waar dat bij andere staaltypen wel het geval is.

Sunbeam montagesysteem geïnstalleerd door Burgmans & Alewijns

Voor ieder project toepasbaar

Natuurlijk is niet ieder plat dak hetzelfde, maar voor dit montagesysteem is dat geen probleem. Het is namelijk beschikbaar in twee uitvoeringen, waardoor het voor alle oriëntaties ingezet kan worden.

Worden de zonnepanelen op het zuiden geplaatst? Dan pas je Sunbeam Nova Universal toe. Met een paneelhoek van 12 graden en een rij-afstand van 1300, 1500, of 1700 mm is er voor elk project een optimaal systeem te realiseren.

Wordt het systeem als een oost-west opstelling geplaatst? Pas dan Sunbeam Nova Symmetrical toe. Met dit systeem plaats je twee zonnepanelen per positie onder hoeken van 10 graden. Dit resulteert in een grotere dakbenutting en een maximale opbrengst per dak, maar wel tegen lagere kosten en een kortere installatietijd per module.

Zie op de afbeelding een project met het Sunbeam montagesysteem bij Kompany dat geïnstalleerd is door Burgmans & Alewijns.

Kenmerken

Het montagesysteem heeft verschillende kenmerken waardoor het montage proces zo gemakkelijk mogelijk verloopt voor jou. Met dit systeem wordt het paneel over de gehele zijde ondersteund en wordt er slechts gewerkt met 1 eindklem en 1 middenklem voor alle paneeldiktes. Daarnaast is het systeem te monteren met slechts 1 tool, wel zo eenvoudig! Maar daar blijft het niet bij. Doordat het systeem een unieke maatstok heeft is het snel te installeren. Niet alleen het materiaal van het Sunbeam systeem is duurzaam, achteraf heb je ook weinig afval doordat het systeem in een compacte verpakking geleverd wordt.

Blijft de levering van zonnepanelen even op zich wachten? Jij kan alvast beginnen, want het systeem kan al geïnstalleerd worden alvorens de panelen beschikbaar zijn. En als laatste voldoet de gehele metalen constructie aan NEN1010 norm wat betreft potentiaalvereffening/aarding.

Ballast van het systeem

Doordat het systeem van Sunbeam lichtgewicht is, is het zeer geschikt voor platte daken die weinig extra gewicht kunnen dragen. Je bent er vast wel bekend mee dat een plat dak systeem verzwaard moet worden met ballast. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van stoeptegels of klinkers zijn. Hierdoor wordt het systeem niet door de wind verschoven of opgetild, want het Sunbeam Nova systeem ligt in principe los op het dak.  Wil je meer weten over de juiste hoeveelheid van de ballast en juiste positie? Lees dan eens de fact sheet van Sunbeam.

Door de ontwerpprincipes brengt het systeem de volgende voordelen met zich mee op het gebied van wind en ballast:

  • Bij het systeem zijn alle paneelposities met elkaar verbonden. Hierdoor wordt de windkracht gelijkmatig over het systeem verdeeld;
  • Doordat bij Sunbeam Nova Universal de paneelhoek 12 graden is en bij Symmetrical 10 graden, is het systeem lager. Hierdoor vangt het minder wind;
  • Aan de achterzijde van de panelen worden windplaten geïnstalleerd. Hierdoor wordt de wind over de panelen geleid. Dit zorgt voor een vermindering van de druk op de panelen, waardoor de benodigde ballast verlaagt kan worden;
  • De windkracht is nooit op iedere plaats even sterk, maar voor het Sunbeam systeem is dit geen probleem. Er wordt namelijk vooral ballast toegepast waar dat nodig is. Dit is vooral op de hoeken en randen van het systeem, maar bij grote velden ook in het midden. Daarnaast zijn de ballastplaten geschroefd en versterken ze zo het dwarsverband

Sunbeam Nova calculator

Om moeiteloos voor elk project de benodigde onderdelen, ballast en prijs uit te kunnen rekenen heeft Sunbeam een calculator ontwikkeld. Waarbij er uiteraard rekening wordt gehouden met de locatie, windzone en hoogte van het dak. Op deze manier ben je verzekerd van de juiste ballastberekening en dus een veilig systeem. Mocht je er niet uitkomen, dan helpen wij je natuurlijk graag verder.