Businesscase recreatiepark TerSpegelt

pvt-systeem
03-10-2019

In 2018 is recreatiepark TerSpegelt nog een stukje milieuvriendelijker geworden. Het dak van 'Het Sterrenstrand' is namelijk voorzien van zowel PV-panelen als PVT-panelen. In combinatie met de omvormers en optimizer van SolarEdge produceert elk paneel maximale energie en worden vermogensverliezen voorkomen. Lees in deze businesscase alles over de uniekheden, de voordelen van SolarEdgede, oppervlakte van het systeem en de besparing van het eerste jaar.

Overzicht

Installatie panelen: Van der Aalst Bouw & Advies

E-installatie: Jan van de Ven Elektrotechniek BV

W-installatie: R&R Systems BV

Installatiedatum: Mei 2018

Locatie: Recreatiepark TerSpegelt Eersel

Geïnstalleerde capaciteit: 74.25kWp

Type panelen: 210 PV panelen & 60 PVT panelen

Power optimizer: 135 x SolarEdge P600

Omvormer: 3x SolarEdge SE25k

Situatie

TerSpegelt is een 5-sterren camping gelegen in de bosrijke omgeving van Eersel, Noord-Brabant. Een camping waar milieuzorg hoog in het vaandel staat. Ze proberen het milieu te sparen door minder gas, water en elektra te verbruiken en minder afval te produceren. Daarom zijn er op het park verschillende milieuvriendelijke maatregelen genomen, zoals het gebruik van zonnecollectoren op alle toiletgebouwen en wordt er een boom geplant bij iedere gerealiseerde boeking.

Een van de grote trekpleisters van TerSpegelt is het overdekt zwemparadijs bestaande uit verschillende zwembaden en een strandbad genaamd ‘Het Sterrenstrand’. Bij de technische schouw werd duidelijk dat het zwembad grote hoeveelheden warm afvalwater afvoerde in het riool en het zwembadwater via gasketels opgewarmd werd.

Dankzij de komst van de VolThera PVT-panelen wordt het binnenzwembad op een duurzame manier verwarmend. Daarnaast bespaart TerSpegelt met behulp van PVT en door warmtewisselaars in de afvoer buffers te plaatsen, een grote hoeveelheid gas.

pvt-systeem

Uniekheden

Met het geïnstalleerde systeem wordt niet enkel thermische energie opgewekt uit de PVT-panelen, maar wordt er ook energie onttrokken uit het afvalwater.

Voor de montage van het systeem is gekozen voor het AElex inlegsysteem. Een maatwerk-toepassing is gehanteerd  met staal verzinkte stokschroeven vanwege de aanwezigheid van chloordampen uit het zwembad.

Voordelen

  • Maximaal vermogen uit elk zonnepaneel! Bij traditionele omvormers vermindert het zwaktste zonnepaneel de prestatie van alle panelen. Met SolarEdge produceert elk paneel maximale energie en worden vermogensverliezen voorkomen.
  • Met een SolarEdge zal de DC-spanning automatisch naar een veilig niveau schakelen wanneer de netspanning is afgeschakeld. Dit geeft maximale veiligheid voor installateurs, onderhoudspersoneel, brandweer en woning.
  • SolarEdge biedt realtime monitoring op afstand op paneel-, string- en systeemniveau, waardoor de prestaties van het systeem beter zichtbaar zijn.

Oppervlakte systeem

De totale dakoppervlakte van het overdekte zwembad bedraagt 1800 m2. De PV-panelen en PVT-panelen hebben een totale oppervlakte van 450 m2 en zijn gelegen, in drie rijen van 90 panelen, aan de onderzijde van het dak.

Besparing

Het eerste jaar heeft de komst van de 270 panelen geresulteerd in een besparing van 76MWh op elektriciteit  en 50.000m3 op gas, waarvan 40.000m3 via de Volthera panelen.