Wil van der Meijden: Bijdragen aan de dag van morgen

Bijdragen aan de dag van morgen
30-07-2021

Wil van der Meijden is een man met een missie: een betere wereld achterlaten voor zijn kinderen en de generaties daarna. Daarom startte hij in 2007 het bedrijf Alius op. Een bedrijf met een duurzame drijfveer. Altijd opzoek naar kennis, ideeën en oplossingen die de energietransitie vooral niet moeilijker maken, maar makkelijker. Vanuit die gedachte is het Volthera PVT-systeem ontstaan. Wil vertelt in deze blog over zijn beeld van de wereld waarin we leven: wat er veranderd is, wat er beter kan en hoe Volthera bijdraagt aan zijn missie.

Hoe is jouw missie begonnen?

“Mijn missie begon toen mijn eerste dochter geboren werd. Ik moest gewoon mijn kennis en kunde inzetten, want het ging en gaat niet goed met de wereld. We zijn er allemaal bekend mee: de opwarming van de aarde, het smelten van de ijskappen, maar we ervaren het ook in het dagelijks leven. Als je vroeger met de auto de weg op ging, zat je voorruit vol vliegen en insecten. Wanneer je nu in de auto stap komt de voorruit bijna schoon aan op de eindbestemming. Er gebeurt zoveel in de wereld dat je niet direct ziet, maar als je er op let een enorme indruk achterlaat.”

Waarom is Volthera hiervoor zo belangrijk?

“Om de wereld te verbeteren moet de CO2 uitstoot omlaag. Dit is wetenschappelijk bewezen in verschillende onderzoeken. Een van de manieren om dit te doen is door onze energiebehoefte anders in te vullen. Minder gebruik maken van fossiele brandstoffen en meer van hernieuwbare energiebronnen. Als we kijken naar Alius is Volthera hierin misschien nog wel het belangrijkste, omdat we met Volthera onze volledige energievraag aanpakken, zowel elektrisch als thermisch. Het thermische energieverbruik ligt namelijk veel hoger dan het elektrische energieverbruik, dus het duurzaam verwarmen van woningen en andere gebouwen biedt een veel grotere uitdaging.”

 

Wat maakt Volthera zo bijzonder?

“Dat is een goede vraag, want er zijn natuurlijk ook andere duurzame systemen waarmee je duurzaam je woning kunt verwarmen. Zo is er ook de lucht/water warmtepomp of kun je werken met een grondbron. Het grootste voordeel van Volthera ten opzichte van deze systemen is dat het geen negatieve invloed heeft op de omgeving. Een lucht/water warmtepomp maakt bijvoorbeeld geluid en bij een bodembron wordt er tot 100 meter diep geboord in de bodem.”

 

“Het creëren van bewustwording is hierin de eerste stap. Dit doen we door interessante en juiste informatie over ons energieverbruik, duurzame alternatieven en ervaringen te delen met wereld.”

 

“Het Volthera systeem is financieel misschien nog niet de meest voordelige optie, maar als je kijkt naar de impact op de omgeving en natuur wel. Gelukkig zijn ook andere mensen hiervan overtuigd en krijgt het PVT-systeem steeds meer draagvlak. Als je kiest voor het Volthera systeem doe je dit niet alleen voor jezelf, maar omdat je wilt bijdragen aan het grotere geheel. Daar doe je het uiteindelijk toch voor! Een betere toekomst.”

Hoe kijk jij naar de toekomst?

“In de toekomst kan het alleen maar beter worden! Met Volthera hebben we de thermische energietransitie in gang gezet en nu moeten we doorpakken. We moeten de mensen informeren over duurzaamheid, de verschillende mogelijkheden én andere voordelen van een duurzamere wereld én de markt laten weten dat duurzamer leven niet betekent dat je in moet inleveren op het gebied van comfort of zekerheid.”

“Dat gezegd hebbende, stopt onze missie natuurlijk niet bij een duurzame oplossing voor elektriciteit én warmte. Dit doen we ook door gebruik te maken van niet-giftige glycol en door te kijken naar wat we kunnen doen met de materialen na afloop van de levensduur van het systeem. Het laatste brengt een grotere uitdaging met zich mee, maar het heeft zeker de aandacht.”

 

“Het verbeteren van de wereld is iets wat we samen moeten doen, als maatschappij; Bedrijven, mensen en de politiek kunnen hier allemaal aan bijdragen én de kleinste dingen kunnen al een groot verschil maken.”