Een thuisbatterij is de toekomst. Je kunt hiermee gemakkelijk opgewekte energie opslaan en gebruiken op een later moment. Dit maximaliseert de efficiëntie van je zonne-energiesysteem en maakt je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.
Op de afbeelding hieronder zie je duidelijk weergegeven hoe een thuisbatterij werkt: In de middag schijnt de zon het hardst en produceren zonnepanelen meer energie dan op dat moment door de bewoners wordt verbruikt. De bewoners zijn overdag aan het werk en komen rond 18.00 uur thuis. Het avondeten wordt klaargemaakt, na afloop gaat de vaatwasser aan, kleding belandt in het wasmachine en er wordt gedoucht. Op dat moment wordt er meer energie verbruikt dan de zonnepanelen op dat moment opwekken.
In de ideale situatie is het natuurlijk slimmer om je wasmachine en vaatwasser overdag aan te zetten wanneer de zon schijnt. Op de dagen dat dit niet mogelijk is zal de thuisbatterij in de middag opgeladen worden met de overtollige energie. In de avond kan deze energie weer uit de batterij worden gehaald om het tekort aan energie te compenseren. Zonder thuisbatterij zou deze overtollige energie teruggeleverd worden aan het net, waar in sommige gevallen al kosten voor worden gerekend. Met een thuisbatterij kun je dus méér uit je zonne-energie systeem halen en daarmee ook minder afhankelijk worden van energieleveranciers.
Wat een batterij precies oplevert is natuurlijk afhankelijk van de woning, het pv-systeem, de opbrengst en het verbruik. Gemiddeld gezien verbruik je met een pv-systeem zonder thuisbatterij zo’n 30% van je eigen opgewekte energie. Met een batterij kan dat oplopen van 60 tot 80%.
In onderstaand voorbeeld hebben we een thuisbatterij toegevoegd aan een woning met 9 panelen. Daarin zien we terug dat zonder batterij ongeveer 36% van de eigen opgewekte energie in huis blijft. Wanneer we daar een 10kWh batterij aan toevoegen dit percentage omhoog gaat naar 69%.
Met het vervallen van de terugleversubsidie en het capaciteitstarief in België, en afbouw van de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 in Nederland wordt het nog interessanter om zoveel mogelijk opgewekte energie zelf te gebruiken.
Echter is de case voor een thuisbatterij op dit moment nog lastig. Je kunt een pv-systeem wel alvast voorbereiden op een thuisbatterij. Dit kun je doen door het installeren van een energiemeter. Een energiemeter brengt de opbrengst en het verbruik precies in kaart waardoor het ook makkelijker wordt om te bepalen wanneer de aanschaf van een thuisbatterij rendabel is.
Wil je meer weten over het slim inzetten van energie? Lees dan ook onze andere blogs!