Vanaf 1 januari 2023 is er in België een renovatieverplichting ingevoerd. Dit is bedoeld om alle woningen in België klaar te maken voor een duurzame toekomst, een belangrijke stap in de strijd tegen klimaatverandering. Alle nieuwe eigenaren van woningen of appartementen met een EPC-label E of F, moeten binnen 5 jaar een energielabel D behalen. De komende jaren zullen de regels stap voor stap worden aangescherpt, om uiteindelijk in 2050 alle Vlaamse woningen te voorzien van een label A. Door te streven naar een energielabel A, kunnen we onze uitstoot drastisch verminderen en de klimaatdoelstellingen behalen. Daarnaast zijn label A woningen volledig klimaatneutraal en klaar voor de toekomst.
Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om woningen in één keer te renoveren naar energielabel A. De renovatieverplichting gaat daarom ook in stappen. Zo zullen de regels in 2028, 2035 en 2040 nog eens worden aangescherpt zodat iedereen genoeg tijd en de mogelijkheid heeft om het benodigde label te behalen. Afhankelijk van de huidige staat van de woning kunnen er verschillende opties zijn om het energielabel te verbeteren. Hierbij is het verstandig om advies in te winnen van een specialist op dit gebied. Uiteraard brengt een renovatie wel extra kosten met zich mee. Gelukkig biedt de Vlaamse overheid financiële steun aan eigenaren die willen renoveren. Door te kiezen voor een voordelig renovatiekrediet, beschikbare premies en/of kortingen kun je de kosten van de renovatie aanzienlijk verlagen. Dit maakt het energetisch renoveren van je woning een stuk toegankelijker voor een brede groep mensen.
Een populaire manier om je woning energiezuiniger te maken is het plaatsen van zonnepanelen. Echter is het per woning verschillend hoeveel invloed zonnepanelen hebben op de EPC-waarde. Dit heeft te maken met het type panelen, de oriëntatie, het oppervlakte, je huidige EPC waarde en het bewoonbare oppervlakte. Een energiedeskundige of installateur zou dit kunnen berekenen aan de hand van bovenstaande factoren. De impact op de EPC waarde blijkt vaak het grootst bij woningen met een goede EPC waarde en een klein woonoppervlak. Dit komt omdat je een laag energieverbruik makkelijker kan compenseren met zonnepanelen dan hoog energieverbruik. Bij woningen met een hoog energieverbruik en een slechte EPC waarde is aan te raden eerst andere energiebesparende maatregelen te treffen zoals bijvoorbeeld isoleren.
Wanneer je een naast zonnepanelen nog een extra stap zou willen nemen om te renoveren zou je kunnen denken aan het Volthera PVT-systeem. Dit is een goede stap naar duurzame energie en is voor veel woningen mogelijk. Een PVT-systeem is een systeem waarmee je zowel elektriciteit als thermische energie (warmte) opwekt. De panelen hebben een dubbelfunctie: Met de zonnepanelen op je dak zet je zonne-energie om in elektriciteit, en door middel van de collector achter het PV-paneel zorg je ook dat het tapwater en je woning worden verwarmd. De collector onttrekt namelijk warmte uit het paneel én de buitenlucht, die weer als bron dient voor de warmtepomp. Het voordeel van het Volthera PVT-systeem is dat de panelen ook thermische energie opwekken als het onder de nul graden is of als de zon niet schijnt.
Het Volthera EVO PVT-systeem is mogelijk in twee verschillende toepassingen, namelijk all-electric of als hybride systeem. Voor woningen die nog niet geschikt zijn om volledig van het gas te gaan kun je het hybride systeem toepassen. Hier werkt de warmtepomp nog samen met de CV-ketel. Dit kan ingezet worden voor woningen die nog niet voldoende geïsoleerd zijn maar wel lage temperatuur verwarming hebben. Een all-electric systeem kan worden toegepast bij nieuwbouwwoningen of woningen die zowel goed geïsoleerd zijn én lage temperatuur verwarming hebben.
Genoeg mogelijkheden dus. Maar wat zijn nou de voordelen van zo’n investering?
5 redenen om te renoveren:
Kortom, het behalen van energielabel A is een uitdagende maar haalbare doelstelling voor woningeigenaren. Het zorgt voor een belangrijke stap richting een duurzamere wereld en een klimaat neutrale toekomst.
Wil je meer weten over de richtlijnen voor de renovatieverplichting vanuit de Vlaamse overheid? Klik hier voor meer informatie!
Meer weten over het Volthera EVO PVT-systeem? Neem dan contact op met je accountmanager of via het contactformulier.