In een tijd waarin duurzaamheid en slim energiegebruik centraal staan, spelen ook warmteoplossingen een hoofdrol in het creëren van een groenere toekomst. Met de opmars van technologische innovaties worden alternatieven voor traditionele verwarmingsmethoden steeds aantrekkelijker. Waarom is het verstandig om je assortiment met warmteoplossingen uit te breiden? En, als je al warmteoplossingen aanbiedt, waarom zou je dan je aanbod uitbreiden? Dat ontdekken we in dit artikel, waarbij we in het bijzonder focussen op twee innovatieve technologieën: het PVT-systeem en de warmtepomp.
Met toenemende zorgen over klimaatverandering groeit de vraag naar duurzame warmteoplossingen. Als installateur kun je hierop inspelen door je te specialiseren in hernieuwbare energietechnologieën. Strengere regelgeving omtrent energie-efficiëntie en CO2-reductie dwingt tot investeringen in warmteoplossingen, waarmee je klanten helpt hun duurzaamheidsdoelen te bereiken. Dit niet alleen in het voordeel van het milieu, maar ook een potentiële kostenbesparing op lange termijn voor je klanten. Een win-winsituatie!
Een PVT-systeem is een duurzaam alternatief voor traditionele verwarming en het verwarmen van tapwater. Het zet zonne-energie niet alleen om in elektriciteit, maar onttrekt ook omgevingswarmte achter de PV-panelen. Hierdoor bespaart men op de gas- en elektriciteitsrekening. Dit systeem voorziet zowel woningen als bedrijven op duurzame wijze van thermische energie en elektriciteit.
Het PVT-paneel bestaat uit twee elementen: het PV-paneel en de thermische collector. Achter het PV-paneel is een thermische collector bevestigd. In de collector bevindt zich een mengsel van water en glycol, dat wordt gecirculeerd door de warmtepomp. Hierbij wordt zowel de energie van het PV-paneel als de omgevingslucht benut. De thermische collector dient als bron voor de warmtepomp, die vervolgens de benodigde temperatuur voor de verwarming van de woning en het tapwater verzorgt. Hierdoor voorziet dit systeem zelfs op bewolkte dagen en ’s nachts in de benodigde verwarming en warm water. Een stille en onzichtbare bron van comfort!
PVT-systemen zijn geschikt voor zowel bestaande als nieuwbouwwoningen. In nieuwbouw past een volledig elektrisch systeem perfect, gezien het verbod op gasaansluitingen. Voor bestaande woningen is er flexibiliteit: een hybride systeem met de Cv -ketel is mogelijk, maar ook een volledig elektrische oplossing.
Voordelen van het PVT-systeem
Met de groeiende bewustwording rondom duurzaamheid en de inzet van overheidsinitiatieven blijft het aantal geïnstalleerde warmtepompen in Nederland toenemen. Volgens recente cijfers van het Warmtepomp trendrapport werden er in 2022 maar liefst 107.000 warmtepompen geïnstalleerd, een stijging van 55% ten opzichte van het voorgaande jaar.
De norm bij nieuwbouwwoningen
Eind 2022 bedroeg het totale aantal warmtepompen in woningen in Nederland bijna 406.000. Zo ook bij nieuwbouwwoningen waar het installeren van warmtepompen steeds meer de norm is geworden. Dit komt grotendeels door de verplichting om nieuwbouwwoningen zonder aardgas te bouwen. Ook bij bestaande woningen is een warmtepomp een zeer geschikt systeem. Met in totaal 8 miljoen woningen in Nederland, liggen er mooie kansen voor jou als installateur om bij bestaande woningen de warmtepomp te stimuleren en in te haken op de trend voor nieuwbouwwoningen.
De voordelen van een warmtepomp: Duurzaam verwarmen en besparen
Warmtepompen halen warmte uit de lucht, bodem of water. Het is een energiezuinig alternatief voor traditionele verwarmingssystemen en zijn zowel voor bestaande als nieuwbouwwoningen een geschikte oplossing. Ze halen een groot deel van hun energie uit de omgeving, wat hen veel efficiënter maakt dan traditionele verwarmingssystemen. Dit resulteert in aanzienlijke besparingen op de energierekening voor woningeigenaren. Bovendien stoten warmtepompen minder CO2 uit dan conventionele systemen, wat bijdraagt aan het verminderen van de klimaatimpact. Ze bieden het hele jaar door waarde, doordat ze zowel voor verwarming als koeling kunnen worden gebruikt. Daarnaast zijn er subsidies en financiële voordelen beschikbaar vanuit overheden om de installatie van warmtepompen te stimuleren.
Door als installateur te kiezen voor warmteoplossingen zoals PVT-systemen en warmtepompen, kun je inspelen op de toenemende vraag naar duurzame energie. Dit stelt je niet alleen in staat om aan de huidige wet- en regelgeving te voldoen, maar biedt ook de mogelijkheid om kosten te besparen voor je klanten. Bovendien helpt het je om je te onderscheiden van concurrenten in de markt.
Wil je het jezelf nog makkelijker maken om een warmtepomp te installeren? De SKID biedt een complete installatiekit met alle benodigde onderdelen om een warmtepomp eenvoudiger en foutloos te installeren. Dankzij het compacte formaat past de SKID vrijwel overal en kan deze zelfs door smalle doorgangen. Het is geschikt voor zowel hybride als volledig elektrische installaties met warmtepompen tot 7,5 kW. Bovendien kunnen alle circuits afzonderlijk worden afgesloten, wat het servicevriendelijk maakt.
De SKID opent nieuwe mogelijkheden voor E-installateurs, waardoor zij warmtepompsystemen kunnen installeren en kunnen groeien naar totaalinstallateurs. Hiermee kunnen zij een breder scala aan diensten aanbieden en expertise uitbreiden naar duurzame verwarmingstechnologieën.
Voordelen van de SKID: