De temperatuur in Nederland stijgt, wat heeft dit voor gevolgen voor het binnen- en buitenklimaat?

Klimaatunit
29-08-2019

Wetenschappers waarschuwen voor stijgende temperaturen in zowel de winter als de zomer in Nederland. Met de stijgende temperaturen neemt de vraag naar airconditioners toe, maar welke gevolgen heeft dit voor het milieu en de medewerkers?

Stijging verkoop airconditioners

Na de hitte van vorige week hebben verkoop- en installatiebedrijven van airconditioners het steeds drukker. Bedrijven schaffen namelijk in grote hoeveelheden airconditioners aan, om op deze manier voor verkoeling voor het personeel te zorgen. Echter zitten hier veel nadelen voor het milieu aan, namelijk:

  • De koeling kost heel veel energie, wat er voor zorgt dat het meer CO2 oplevert
  • Bij de productie van elektriciteit komen veel broeikasgassen vrij, dit draagt bij aan klimaatverandering
  • In airco’s zitten koelmiddelen, die vaak HFK’s bevatten. Wanneer deze vrijkomen, wordt er sterk bijgedragen aan het broeikaseffect

Jan Engels van het Klimaatverbond Nederland geeft dan ook aan dat in het klimaatakkoord meer rekening gehouden moet worden met koeling. “Nu gaat het vooral over het verwarmen van onze huizen, maar we zijn er nog niet op ingesteld dat het tegenwoordig zo lang warm is dat we ook moeten gaan koelen.” Dit geldt natuurlijk niet alleen voor huizen, maar ook voor bedrijven.

Gezondheid medewerkers

De airco-systemen zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van de medewerkers. Een airconditioner zuigt namelijk warme lucht naar binnen en leidt deze over een koude verdamper. Hierop condenseert de warme lucht. Koelere en drogere lucht wordt vervolgens de ruimte in geblazen.

Tijdens de warmte van de afgelopen dagen, wordt de airconditioning vaak op een zeer koude stand gezet. Een grote hoeveelheid koude, droge lucht wordt hierdoor richting de medewerkers geblazen. Dit heeft echter een averechtse werking. Medewerkers kunnen hierdoor namelijk een grieperig gevoel krijgen. Daarnaast zorgt de droge aircolucht voor uitdroging van de slijmvliezen. Hierdoor wordt je afweersysteem minder en krijgen bacteriën en virussen meer kans zich te ontwikkelen. Dit zorgt ervoor dat medewerkers vatbaarder zijn voor ziektes, aldus kno-arts Bram Struijs van het Rotterdamse Havenziekenhuis.

Klimaatunit

AliusClimate, duurzame klimaatbeheersing

Alius, specialist in duurzame klimaatbeheersing, gaat anders te werk. We optimaliseren het klimaat bij agrarische en industriële bedrijven, waardoor energiekosten dalen en CO2 uitstoot vermindert.

Voor het koelen van gebouwen installeert we duurzame en energiezuinige installaties die een lange levensduur hebben. Arjan Smets; “Er kan gebruik worden gemaakt van goede buitenluchtcondities, bijvoorbeeld die tijdens koele zomernachten. Zo is er direct koele buitenlucht in het pand te brengen, terwijl warme lucht nog steeds uit het pand wordt weggenomen. Op deze manier is er een efficiënte vorm van free-cooling. Wanneer deze condities niet voorhanden zijn, kan er gebruik worden gemaakt van diverse andere koelbronnen en ook de indirecte adiabatische koeling.

Dit systeem maakt gebruik van de gratis verdampingsenergie. Door de lucht te bevochtigen koelt de temperatuur drastisch af. De buitenlucht die via de gescheiden luchtkanalen langs deze vochtige lucht stroomt, wordt op deze manier afgekoeld zonder dat er vocht aan de lucht wordt toegevoegd. Hierdoor is het in de afgelopen periode, met temperaturen van 40°C, mogelijk geweest om tot 140 kW koelvermogen te leveren door middel van slechts enkele liters water per minuut.

Naast dat de ImpAero zorgt voor een daling in de energiekosten, zorgt het er ook voor dat de gezondheid van de medewerkers bewaakt wordt. Er wordt met het systeem namelijk gezorgd voor een optimale luchtvochtigheid, luchtbeweging en luchtreinheid.

Wil je meer weten over een koel binnenklimaat en wat wij daarin voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op via (+31) 0497 820 240.