Eerste kamer behoudt salderingsregeling: wat betekent dat?

15-02-2024

Het is je vast niet ontgaan: De Eerste Kamer heeft gestemd tegen de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen, waardoor deze voorlopig van de baan is. Dit is natuurlijk goed nieuws voor zonnepaneelbezitters die al gebruik maken van deze regeling, of particulieren en bedrijven die van plan zijn om zonnepanelen aan te schaffen. Het uitstellen van de afbouw zal waarschijnlijk leiden tot een toename van investeringen in zonnepanelen.

Toch zijn er niet alleen maar voordelen aan deze beslissing. Het behoud van de salderingsregeling betekent ook dat zonnepaneelbezitters afhankelijk blijven van energieleveranciers. Momenteel brengen al negen energiebedrijven extra kosten in rekening voor de terug levering van zonne-energie, en de kans is groot dat dit aantal zal toenemen als de regeling niet wordt aangepast. Het is dus belangrijk om de ontwikkelingen in de gaten te houden, zodat je als installateur maar ook als eindgebruiker niet voor verrassingen komt te staan. Toch is het niet zo dat een terugleververgoeding er direct voor zorgt dat zonnepanelen niet meer interessant zijn. Integendeel! De opbrengsten wegen daar echt dubbel en dwars tegenop.

Een ander belangrijk gevolg van deze beslissing is dat met het behoud van de salderingsregeling consumenten en organisaties niet worden gestimuleerd om hun eigen opgewekte energie zoveel mogelijk zelf te verbruiken. Alles wat niet zelf wordt verbruikt, wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet, dat al regelmatig overbelast is. Dit wordt ook wel netcongestie genoemd.

Bij Alius geloven we dan ook dat het vergroten van het eigen verbruikt altijd in het belang is van de verdere verduurzaming en het ontlasten van het elektriciteitsnet, ondanks dat de salderingsregeling blijft. Meer eigen opgewekte energie zelf verbruiken kan onder andere door grootverbruikers slim aan te sturen door ze op zonnige momenten te laten werken. Denk bijvoorbeeld aan het opladen van een elektrische auto en het aanzetten van de vaatwasser of wasmachine op het moment dat de zon schijnt. Er zijn veel energiemanagementsystemen beschikbaar die hierbij kunnen helpen. Ook kan de aanschaf van een thuisbatterij helpen om meer opgewekte energie zelf te verbruiken.

Het belang van een hoger eigen verbruik laten we zien in het volgende voorbeeld waarbij we kijken hoe dit kan bijdragen aan de energiebehoeften van een gemiddeld huishouden (CBS, 2023) in Nederland.

Een gemiddeld huishouden van 2,12 personen met het verbruiksprofiel van een familie met een baby of kleuter, verbruikt ongeveer 2800 kWh per jaar (Nibud, 2024). Stel je voor dat je voor dit huishouden 7 zonnepanelen van 410Wp installeert, gericht op het zuiden. Met dit systeem kan jaarlijks een productie van 2940 kWh worden bereikt, waarbij zo’n 36% (en dus 1050 kWh) in de eigen woning blijft (SolarEdge Site Designer, 2024). Dit deel wordt niet terug geleverd aan de energieleverancier en valt dus buiten de salderingsregeling. In dit geval bespaar je al standaard 36% door dit deel direct in je woning te verbruiken. Hoe hoger je eigen verbruik is, hoe meer hernieuwbare energie je gebruikt en hoe minder last je in de toekomst hebt van eventuele prijsschommelingen. Met de toevoeging van een 10 kWh thuisbatterij kan het eigen verbruikspercentage van de opwek zelfs oplopen tot 73%. Met een hoog eigen verbruik ben je dus minder afhankelijk van externe factoren als het elektriciteitsnet en eventuele terugleververgoedingen.

Dit is slechts een voorbeeld van hoe meer eigen verbruik kan bijdragen aan een duurzame en kostenefficiënte energievoorziening voor huishoudens en bedrijven.

Wil je meer weten over hoe je jouw klanten kunt helpen om maximaal te profiteren van zonne-energie? Neem dan vandaag nog contact met ons op en ontdek de mogelijkheden!

Neem contact op!