Vaillant en AliusEnergy versterken de banden op het gebied van PVT

10-10-2019

Vaillant en Alius versterken de bestaande samenwerking door gezamenlijk een PVT-totaaloplossing aan te bieden. Op deze manier kunnen zij voldoen aan de sterk groeiende vraag van de markt. Voor deze PVT-totaaloplossing levert Vaillant de eigen verwarmingsoplossingen, waaronder warmtepompen, cv-ketels en boilers. Alius, één van de grootste PV-groothandels in de Benelux, is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en levering van fotovoltaïsche-thermische panelen, oftewel PVT-panelen. De complete Alius PVT-systemen, merknaam Volthera, worden al enkele jaren aangeboden in combinatie met de warmtepompen van Vaillant. Nu is echter het moment gekomen om een intensieve samenwerking aan te gaan om op deze manier PVT breder op de markt te kunnen positioneren.

Een dubbele functie voor het dak

De Volthera totaaloplossing is een interessante, elegante en bovenal stille oplossing voor de energietransitie. In plaats van dat er bij een lucht/water-warmtepomp een buitenunit wordt geplaatst op het dak of in de tuin, kan de thermische wisselaar nu geïntegreerd worden met het PV-paneel op het dak. De buitenunit en/of ventilator van een warmtepomp worden hiermee overbodig, wat voor veel woningen uitkomst biedt door een veelvoorkomend gebrek aan ruimte. Een ander groot voordeel is dat de leidingen naar de warmtepomp door het weghalen van de buitenunit niet door het hele huis lopen, maar via het dak gaan. Daarnaast is er bij het Volthera systeem geen visueel onderscheid te maken tussen de PVT- panelen en standaard zonnepanelen.

Dat betekent dat het dak als het ware een dubbele functie krijgt: zonnewarmte wordt niet meer enkel gebruikt voor stroomopwekking, maar wordt tevens ingezet om warmte op te wekken voor verwarming van de woning en tapwater. Met de warmte die door de panelen onttrokken wordt door zonnewarmte en luchtstromen, wordt er bespaard op zowel de elektriciteits- als op de gasrekening. In combinatie met een Vaillant warmtepomp zorgt dit systeem dus 24 uur per dag, 365 dagen per jaar voor verwarming en warm tapwater. Dit zorgt voor een hoger rendement van de warmtepomp. Op basis van meetgegevens van TUV Duitsland is er inmiddels voor de PVT-totaaloplossing van Alius en Vaillant ook een gelijkwaardigheidsverklaring beschikbaar.

Installateur ontzorgd met plug & play-pakket

Vaillant en Alius leveren gezamenlijk het zogenaamde Volthera plug & play-pakket aan de installateur. Beide bedrijven vinden het namelijk belangrijk om de installateur zoveel mogelijk te ontzorgen. Om een goede implementatie te garanderen, volgt elke installateur voor installatie en verkoop eerst een certificeringstraining. Ook na de implementatie staan Vaillant en Alius klaar voor installateurs om hen te helpen op het gebied van service zoals bijvoorbeeld door het beantwoorden van vragen en het oplossen van storingen.

Leo Janssen, Manager Technisch Installatie Advies bij Vaillant: “De samenwerking tussen Alius en Vaillant voelt natuurlijk en vanzelfsprekend aan. Onze twee bedrijven zijn goed op elkaar afgestemd, we zitten op één lijn. Zo hechten we beide veel waarde aan goede service, begeleiding en training voor installateurs. Het fotovoltaïsch-thermische systeem van Alius in combinatie met Vaillant warmtepompsystemen is een combinatie die elkaar aanvult en versterkt. We zijn dan ook blij dat we deze mooie oplossing mogen aanbieden aan installateurs en eindgebruikers en kijken ernaar uit om deze totaaloplossing breed toe te gaan passen.”

Niels Kleer, Commercieel Directeur bij Alius: “Wij zijn erg blij met de opgebouwde samenwerking. De openheid in zaken en de praktische aanpak waarop de bedrijven gezamenlijk hard bezig zijn om PVT als volwaardig alternatief voor lucht/water-warmtepomp in de markt te brengen geeft ons veel voldoening. PVT- oplossingen, waaronder Volthera, zijn naar verhouding nog vrij onbekend als keuze voor een warmtepomp systeem. De naadloze combinatie met standaard zonnepanelen is dan ook een voor de hand liggende keuze voor zowel bestaande- en nieuwbouwwoningen.”

Vaillant is vandaag samen met Alius aanwezig op Vakbeurs Energie in hal 3standnummer B012 om de samenwerking verder toe te lichten en eventuele vragen te beantwoorden.