Energieoplossing in stijl: gekleurde Soluxa – SoliTek panelen in het Aelex inlegmontagesysteem

15-07-2024

Dit recente project, gerealiseerd door onze partner Soluxa en installateur 100%Zonnig, kreeg een unieke twist: de opdrachtgever wilde geen standaard zwarte zonnepanelen op het dak. Het behoud van de esthetische waarde van de woning stond centraal. Daarom is er gekozen voor bruine panelen, die perfect integreren met de bestaande dakpannen. Deze keuze in combinatie met de Aelex indak-oplossing zorgde voor een eindresultaat dat volledig aan de wensen van de opdrachtgever voldeed. De zonnepanelen zijn niet ‘onzichtbaar’, maar behouden wel de uitstraling van het gebouw.

Het proces achter de kleur

We zien het steeds vaker: de mogelijkheid om panelen aan te passen met een unieke kleur of print. Soluxa ontwikkelt gekleurde zonnepanelen die zowel op het dak als gevelbekleding kunnen worden gebruikt. Met de gepatenteerde Vibrant technologie, gebaseerd op nanotechnologie, kan vrijwel elke kleur worden gerealiseerd zonder significant verlies aan efficiëntie.

Voor dit project is een speciale kleur ontwikkeld. Dit proces begint met een nauwkeurige kleurinmeting. Op basis hiervan kan elke kleur ontwikkelt worden die zo dicht mogelijk bij de gewenste tint ligt. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van technieken uit de automotive coatings. Deze coatings zijn al decennia bewezen in outdoor condities, waardoor ze duurzaamheid en kleurvastheid garanderen.

Universele toepasbaarheid

Voor dit project is er gebruikgemaakt van Solitek 420 Wp panelen. De volledig Europese panelen van SoliTek staan bekend om hun duurzaamheid en efficiëntie, en zijn daarom ook de perfecte keuze. Een van de unieke aspecten van de kleurtechnologie is namelijk de universele toepasbaarheid. Soluxa kan praktisch elk type paneel een kleur geven die aansluit bij de wensen van de klant. Dit biedt de flexibiliteit om te kiezen voor panelen met een goed rendement zonder in te leveren op esthetiek. De panelen van SoliTek zorgen dus niet alleen voor een hoge energieopbrengst maar passen met hun nieuwe kleur ook perfect in het visuele ontwerp van het gebouw.

Prestatie versus esthetiek

Een veelgestelde vraag is of de kleurlaag invloed heeft op de prestaties van de panelen. In het geval van de bruine kleur is het rendement 88% ten opzichte van een zwart paneel, wat neerkomt op een indrukwekkende 370 Wp voor het SoliTek paneel. Dit betekent dat de nieuwe kleur een minimale impact heeft op de energieopbrengst.

Om het plaatje compleet te maken heeft ook het Aelex inleg-montagesysteem dezelfde bruine kleur gekregen. Dit zorgt voor een naadloze integratie van de zonnepanelen in het dak. Bovendien is het systeem makkelijk in gebruik, is het geschikt voor vrijwel alle soorten panelen en kan het toegepast worden op verschillende daktypes en gevels. Dit maakt Aelex veelzijdig en mede daarom ook geliefd bij installateurs.

Wil je meer weten over Aelex, SoliTek of de mogelijkheden voor het kleuren van panelen? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder!

Beeldmateriaal: 100%Zonnig