Duurzame zonne-energie op de gevel met Aelex wandmontage

13-12-2023

Duurzaamheid staat hoog op de agenda in de hedendaagse architectuur, en recentelijk heeft Solisplan, een specialist in zonnepanelen, met trots dit unieke project afgerond. Hierbij werd de volledige wand van het gebouw getransformeerd tot een energieopwekkende oppervlakte. De opdrachtgever had maar één specifieke wens: de gehele gevel benutten voor het opwekken van duurzame energie met zonnepanelen. Solisplan koos voor het inleg-montagesysteem van Aelex als de perfecte oplossing voor dit unieke project.

Installatie

Omdat het project zich op grote hoogte bevindt, was het installatieproces een mooie uitdaging. Met een telescoophoogwerker is het montagesysteem van Aelex aan de wand bevestigd. Vervolgens werd er een indrukwekkende 45-meter verreiker met manbak ingezet voor de montage van de PV-panelen in het systeem. Hiermee bood het de installateurs niet alleen efficiëntie, maar zeker ook veiligheid tijdens het installatieproces.

Positieve ervaring

Solisplan kijkt terug op een positieve ervaring met het plaatsen van het Aelex inleg-montagesysteem. Het systeem, welke al bekend was bij de ervaren monteurs, zorgde voor een soepele en vlotte installatie. Dankzij de goede communicatie tussen alle betrokken partijen konden de voorbereidingen naadloos op elkaar worden afgestemd.

Solisplan: ‘’Bart Michielsen van Aelex was op locatie aanwezig met de opstart van het project om een trekproef uit te voeren op de betonnen wand en heeft waar nodig de vragen van onze monteurs kunnen beantwoorden.’’

Resultaten & duurzame impact

Hoewel er door de opdrachtgever geen specifieke eisen waren gesteld voor de opbrengst van dit project, zijn de verwachtingen hoog. Dankzij de gevelmontage kan het gebouw het hele jaar door (grotendeels) voorzien worden van duurzame energie, zélfs in de wintermaanden. De lage stand van de zon in de winter zorgt ervoor dat de opbrengst in deze periode juist het hoogst is, wat de gevelpanelen tot een waardevolle aanvulling maakt.

Dit project is niet alleen een mooi voorbeeld van toekomstige architectuur, maar ook van een succesvolle samenwerking tussen architecten, installateurs en fabrikanten zoals Aelex die gezamenlijk streven naar een groenere toekomst.