De opkomst van SoliTek: Een toonaangevende zonnepaneelproducent in Europa

SoliTek
07-12-2023

SoliTek is de grootste producent van zonnepanelen in Noord-Europa. De zonnepanelen staan bekend om hun duurzaamheid, indrukwekkende opbrengst (met bifaciale panelen) en het feit dat ze in Europa worden vervaardigd. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van SoliTek en ontdekken we hoe zij een duurzame stempel drukken op de zonne-energie industrie.

Wie is SoliTek?

Het verhaal van SoliTek begint in 2009, toen een groep ingenieurs van een industrieel productiebedrijf, samen met wetenschappelijke partners, een onderzoek begon naar het verbeteren van de efficiëntie van zonnecellen. Het harde werk van het team wierp al snel zijn vruchten af en werd in 2013 het zonne-technologiebedrijf SoliTek Cells opgericht, inclusief een hypermoderne zonnepanelenfabriek in Vilnius, Litouwen. In 2021 bundelde­­n SoliTek uit Litouwen, Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE) uit België en IMECAR Elektronik uit Turkije hun krachten voor een nieuwe uitdaging: de oprichting van een nieuwe batterijpakketfabriek in Vilnius, Litouwen. Deze faciliteit zal tegen eind 2023 volledig operationeel zijn. De nieuwe fabriek zal een aanvangsproductiecapaciteit hebben van 100 MWh, die later zal worden opgeschaald naar 1 GWh afhankelijk van de marktvraag. De innovatiekracht van SoliTek zorgt ervoor dat ze voorop lopen in de zonne-energiesector. Hun bijdrage gaat verder dan alleen het aanbieden van duurzame energietechnologieën.

In het productieproces leggen ze de focus op duurzame energiebronnen, wat resulteert in een jaarlijkse besparing van maar liefst 400 ton aan CO²-uitstoot. Daarnaast worden de zonnepanelen geproduceerd met behulp van 100% duurzame energie. Dat is nog eens groen en efficiënt! “We streven ernaar om een one-stop-shop oplossingsaanbieder te worden voor alle behoeften op het gebied van duurzaam energiebeheer. Daarom lanceerden we de eerste energieopslagbatterij in de Baltische staten, NOVA. Deze batterijen sluiten de cyclus van zonne-energie in huis volledig af, waardoor deze ongebruikte zonne-energie kan opslaan. Bovendien richten we ons niet alleen op het produceren van duurzame producten; we denken ook na over wat er gebeurt wanneer ze niet langer bruikbaar zijn. Daarom zijn we de eerste PV-fabrikant die een samenwerkingsovereenkomst heeft getekend met een PV-afvalrecyclingbedrijf uit Duitsland, LuxChemtech. Daarnaast lanceren we in 2026 een recyclingfaciliteit voor energieopslagbatterijen in Italië”, aldus Julius Sakalauskas, CEO van SoliTek.

SoliTek
SoliTek
Julius Sakalauskas

Cradle to Cradle Certified

Als het aankomt op duurzaamheid, is SoliTek een voorbeeld in de Europese zonnepanelenindustrie. Voor hen is duurzaamheid niet zomaar een modewoord. Het is geen toeval dat zij de eerste zonnepanelenfabrikant ter wereld zijn die de prestigieuze Cradle to Cradle Gold ontvingen, ook wel bekend als de Oscar voor duurzaamheidscertificering.

Deze certificering, gebaseerd op de Cradle to Cradle Certified® Product Standard, biedt een helder kader om de veiligheid, circulariteit en verantwoordelijkheid van materialen en producten te beoordelen. Met vijf essentiële pijlers in duurzaamheidsprestaties – materiaalgezondheid, product circulariteit, schone lucht & klimaatbescherming, water & bodembeheer, en sociale rechtvaardigheid – laat SoliTek zien dat zij het volledige plaatje omarmen.

SoliTek

Alius keuze voor SoliTek

Wat de visie op product en innovatie betreft, passen SoliTek en Alius perfect bij elkaar. Net als Alius hanteert SoliTek een open, platte organisatiecultuur. Hier geen hokjesdenken; iedereen zit aan dezelfde tafel als het aankomt op de juiste beslissingen nemen. Transparantie is niet enkel een woord bij SoliTek; het is verweven in elk facet van hun bedrijfsvoering. Ze gaan zelfs zo ver dat ze volledige openheid bieden over de herkomst van hun grondstoffen.

Met innovatie als drijvende kracht, laten zij zien dat het mogelijk is om groen én succesvol te zijn. Met hun toewijding aan duurzaamheid, zetten ze de standaard in de branche en inspireren ze anderen om ook stappen te zetten naar een schonere wereld. Net als Alius streven ze naar een betere wereld voor ons, onze kinderen en de generaties daarna.

Zonnepanelen van SoliTek

Het assortiment van Alius is verrijkt met het SoliTek 420 TOPCon Wp glas-glas zonnepaneel. Dit hoogwaardige paneel biedt maar liefst 30 jaar garantie. Het is een volledig zwart N-type, TOPCon bifaciaal zonnepaneel dat uitblinkt in het efficiënt opwekken van hernieuwbare energie met een prachtige uitstraling.

Dankzij het innovatieve bifaciale ontwerp van BLACKSTAR wordt zonlicht aan beide zijden benut, wat zorgt voor maximale energieopname en een aanzienlijke verbetering van het rendement. Deze geavanceerde technologie maakt het ideaal voor zowel woningen als commerciële en industriële installaties.

Voordelen van het SoliTek zonnepaneel:

 • Europese productie van zonnepanelen
 • Dit product beschikt over een Cradle to Cradle Gold certificaat
 • Vuurklasse A
 • Extreme drukweerstand
 • Ammoniak bestendig
 • Zoutdampbestendig
 • 98,8% recyclebaar
 • 35% gerecycled glas
 • Bestand tegen hagel

 

Wist je dat…?

 • In een ambitieus internationaal project onder Horizon 2020 Solitek een mijlpaal heeft bereikt in de productie van zonnecellen? Voor het eerst ter wereld zijn zonnecellen vervaardigd uit uitsluitend gerecyclede materialen, waarbij defecte cellen en hun afval een tweede leven kregen.
 • De zonnepanelen van SoliTek volledig milieuvriendelijk zijn? Ze zijn ’s werelds eerste panelen die de “Cradle to Cradle” Gold-certificering hebben ontvangen. Deze certificering bevestigt dat de zonnepanelen voldoen aan de hoogste normen voor milieu duurzaamheid, energie-efficiëntie en maatschappelijke verantwoordelijkheid.
 • SoliTek momenteel bezig is met de oprichting van een productiefaciliteit in Italië? Deze locatie zal dienen voor de productie van zowel zonnepanelen als batterijen.