Kies voor tweedehands zonnepanelen in samenwerking met ZonNext

Tweedehands zonnepanelen op plat dak
16-10-2023

Wat gebeurt er als zonnepanelen aan het einde van hun levensduur zijn? Of als er een defect in een reeks panelen voorkomt? Vaak worden ze door de shredder gehaald en verwerkt tot beton. Dit terwijl de grondstoffen erg kostbaar zijn en vaak hergebruikt kunnen worden. Stichting ZonNext wil hier verandering in brengen door zonnepanelen een tweede leven te geven. Hoe ze dat doen lees je in deze blog.

Wat doet ZonNext?

Het is belangrijk om zonnepanelen in te blijven zetten waar ze voor bedoeld zijn, namelijk energie opwekken. Het platform van ZonNext brengt vraag en aanbod van tweedehands zonnepanelen bij elkaar. In samenwerking met inzamelpartner WEEE Nederland en Refurn BV wordt dit mogelijk gemaakt.

Partner WEEE Nederland is in staat om aanbieders van zonnepanelen volledig te ontzorgen bij donatie. Zowel defecte als werkende zonnepanelen worden bij voldoende omvang kosteloos opgehaald. Ook omvormers, bekabeling en montagemateriaal is welkom voor donatie. Daarmee zullen de hergebruikte panelen aanzienlijk goedkoper zijn voor de vrager. Dit maakt zonne-energie toegankelijker voor iedereen. Daarnaast werkt ZonNext samen met sociale initiatieven zoals Refurn. Zij zetten mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in én leiden ze op voor het sorteren, opvangen en keuren van de panelen. Erkende installateurs zullen de tweedehands zonnepanelen plaatsen op een geschikte plek zoals bijvoorbeeld scholen of woningcorporaties.

Stimulering van de circulaire transitie

Door hergebruik van zonnepanelen te stimuleren draagt Stichting ZonNext bij aan het verminderen van het groeiende probleem van elektronisch afval en het bevorderen van circulariteit. Door circulaire strategieën toe te passen voorkomen we dat er nieuwe zonnepanelen geproduceerd moeten worden. Dit zorgt voor verminderde CO2 impact van productie, transport en het gebruik van nieuwe grondstoffen.

Draag jij ook je steentje bij?

Ben jij huiseigenaar en sta jij op het punt om zonnepanelen aan te schaffen of te vervangen? Of krijg jij als leverancier grote partijen teruggestuurd als er een aantal defecte zonnepanelen in voorkomen? Scholen, woningcorporaties en publieke gebouwen zullen heel blij zijn met deze tweedehands zonnepanelen. Meld je aan bij ZonNext en bekijk de mogelijkheden!

Meer weten over ZonNext of direct zonnepanelen doneren? Klik dan hier!