Tips van onze servicespecialisten!

22-08-2022

Treed er een storing op in jouw installatie? Kom je problemen tegen tijdens de montage van panelen? Of wil de registratie van het systeem niet lukken? Onze servicespecialisten staan voor je klaar! Ook zijn ze continue aan het onderzoeken en ontdekken hoe we het voor jou makkelijker kunnen maken. In deze blog een aantal tips die het voor onze servicespecialisten én voor jou een stukje makkelijker maakt! Win-win!

Begin met een goede voorbereiding

Hoe simpel het ook klinkt, begin met een goede voorbereiding. Onze tip: lees altijd de handleiding, daar staat precies in hoe je te werk moet gaan en dit voorkomt vele vragen en mogelijke fouten.

Stel de landcode in de Settapp goed in

Installeer je een omvormer in Nederland en heb je de landcode op een ander land ingesteld dan Nederland? Dan voldoet deze niet aan de NEN 1010 norm en zal de omvormer niet in productie gaan. Buiten Nederland gelden namelijk andere regels en wetgeving. De standaard landcode voor Nederland is 19.

Polariteit geheel of gedeeltelijk verkeerd om

Een optimizer beschikt over een plus- en een minstekker, oftewel polariteit. Worden de optimizers in een serie aangesloten, dan wordt de plus van de eerste optimizer altijd verbonden met de min van de tweede optimizer en zo verder in de reeks.

Vaak gebeurt dit bij het gebruik van koppelkabels. Meet voor het opstarten de string goed door. Het voltage gelijkstroom moet nagenoeg gelijk zijn aan het aantal optimizers. Is dit veel lager, dan weet je dat het ergens niet klopt.

Controleer ook of de plus en de min aan het einde van de string op de juiste stringaansluiting is aangesloten in de omvormer, dus niet verkeerd om.

Knijp de connectoren goed aan

Zijn de connectoren niet goed aangeknepen, dan kan het zijn dan kan dit voor verschillende problemen zorgen. Zo kan er bijvoorbeeld vocht bij de bekabeling komen.

Let erop dat je bij het dichtknijpen van de connectoren geen waterpomptang gebruikt maar een goede MC4 tang.

Vergeet de DC switch niet aan te zetten

De DC switch wordt uitgezet om de verbinding tussen de zonnepanelen en de omvormer te verbreken. Vergeet deze dan natuurlijk niet aan te zetten als het systeem weer in gebruik wordt genomen. Dit zien we in de praktijk helaas redelijk vaak.

Neem contact op met de serviceafdeling van Alius

Bel ons als je nog op locatie staat

Ben je op locatie en ontdek je een fout? Bel ons dan direct en wacht niet totdat je weer op de zaak bent. Dit voorkomt dat je weer terug naar locatie moet en dat scheelt je natuurlijk tijd en brandstofkosten!

Storing per mail melden

Dit heeft altijd de voorkeur als je niet op locatie bent. Dit kan naar service@alius.nl Graag hierbij altijd het serienummer van de betreffende omvormer(s) vermelden. Onze servicespecialisten nemen dan contact met je op.