Sunbeam lanceert nieuw montagesysteem: Sunbeam Supra!

30-03-2023

Veilig en duurzaam, dat is het nieuwe montagesysteem Sunbeam Supra voor grote zonnepanelen op platte daken. Het nieuwe systeem is, net als de andere montagesystemen van Sunbeam, volledig CO2-neutraal en voldoet het aan alle Arbo-richtlijnen zodat de installateur met een gerust hart het dak op kan. Niet voor niets heeft dit montagesysteem dan ook de ‘Best Innovation Award 2023’ gewonnen tijdens de Solar Solutions. Lees hieronder waarom!

Grote introductie

Tijdens de Solar Solutions is het nieuwe Sunbeam Supra systeem gelanceerd. ‘Er was voorheen maar een klein aanbod aan montagesystemen voor grote zonnepanelen. We kregen regelmatig de vraag vanuit installateurs en projectontwikkelaars of Sunbeam niet zo’n systeem kon gaan ontwikkelen’, aldus Erik Holtrust, Productmanager bij Sunbeam. ‘Er gaat wel wat tijd inzitten, want een nieuw systeem moet je natuurlijk toetsen aan de hand van verschillende testen. Zo hebben we Sunbeam Supra uitvoerig in de windtunnel getest en aan extreme weersomstandigheden onderworpen.’

Gemak en veiligheid

Ook belangrijk om te vermelden is dat het systeem aan alle Arbo-richtlijnen voldoet. Holtrust: ‘Als installateur wil je dat de installatie van de grote panelen zo makkelijk en veilig mogelijk gaat. Grote zonnepanelen noemen we als grapje ook wel eens ‘serre-deuren’ omdat ze tot wel 2,50 meter lang zijn en best wel wat wegen. Als je op het dak staat wil je dat gewicht niet te lang dragen, zeker niet in een gebukte houding.’

Om het makkelijker te maken is het klemsysteem zo ontworpen dat de grote panelen vanaf het eerste moment al gedragen worden door de constructie. Je zet het paneel recht op in de klemmen, na het vastschroeven van de bovenklem draait het paneel via het gepatenteerde klemsysteem exact naar de juiste eindpositie. Zo hoeven de installateurs de panelen niet lang te tillen en zit het paneel meteen op de juiste plek. Makkelijker kan bijna niet!

CO2 neutraal

Sunbeam Supra is meteen het eerste volledig CO2-neutrale montagesysteem voor grote zonnepanelen. Er wordt gebruik gemaakt van slimme doorkoppelingen en geoptimaliseerd materiaal met gerecyclede grondstoffen. Dankzij de compacte verpakking met weinig verpakkingsmateriaal wordt ook het gebruik voor de installateur eenvoudiger gemaakt.

Uitvoeringen

Op dit moment is alleen de Sunbeam Supra Symmetrical verkrijgbaar, bedoeld voor een symmetrisch (‘oost-west’) systeem. Hierbij worden de zonnepanelen landscape geplaatst onder een hoek van 10 graden. Later dit jaar komt ook de Sunbeam Supra Universal uitvoering beschikbaar, waarbij de panelen één oriëntatie hebben, namelijk zuid-gericht. Beide systemen zijn geschikt voor paneellengtes van 1800 mm t/m 2500 mm en voor paneelbreedtes van 990 mm t/m 1310 mm.

Kenmerken

 • Gebruikte materialen:
  Zn/Al/Mg gecoat staal (Magnelis), Aluminium, RVS bevestigingsmiddelen, recycled UV-stabiele kunststoffen (HDPE, PP, PA6)
 • Belasting:
  Maximaal tot 2400Pa trek en 5400Pa druk op max. 3,3 m2
 • Module:
  Lengte: 1800 t/m 2500 mm (L), breedte: 990 t/m 1310 mm (W), framedikte: 28 t/m 45 mm
 • Inklemming:
  Paneelklemming op lange zijde volgens voorschriften paneelfabrikanten. Verlaagt het risico op schade aan het zonnepaneel.
 • Daktypen:
  Platte daken (bitumen, PVC, EPDM, TPO) of verharde ondergronden, dakhelling tot 5 graden
 • Dakbelasting:
  Gemiddeld 15 tot 30 kg/m2 (projectafhankelijk), lage puntlast tot maximaal 33 kPa (projectafhankelijk)
 • Veldgrootte:
  Maximale veldgrootte tot 50 meter lengte en breedte, thermisch ontkoppelde profielen
 • Potentiaalvereffening:
  Panelen en onderconstructie automatisch vereffend (weerstand ± 0,2Ω)
 • Veldgrootte:
  Maximale veldgrootte tot 50 meter lengte en breedte, thermisch ontkoppelde profielen
 • Fixatie:
  Ballastering, of verankering aan de constructie
 • Calculatie:
  Galileo online calculatietool, CAD-plugin beschikbaar
 • Normen en onderzoek:
  NEN 7250:2021, NEN 1010, EN 1990, EN 1991-1-3, EN 1991-1-4, (inclusief nationale bijlagen), Windtunnelonderzoek uitgevoerd door Peutz.
 • CSR:
  Geassembleerd in Nederlandse Sociale Werkbedrijven. Lokale productie in EU, voornamelijk in Nederland. Klimaatneutraal gecertificeerd https://www.climateneutralgroup.com
 • Garantie:
  Raadpleeg garantietermijn en specifieke garantievoorwaarden HIER

 

Wil je meer informatie over dit systeem? Bekijk dan de website van Sunbeam of neem contact op met Alius voor de mogelijkheden!

Contact

Montagesysteem voor grote zonnepanelen op platte daken

Sunbeam Supra