Optimaliseer je eigen verbruik door middel van Smart Energy

SolarEdge Inline Meter
25-10-2023

In een wereld waarin bijdragen aan een duurzamere toekomst steeds belangrijker wordt is het goed om bewust om te gaan met onze energieconsumptie. Benieuwd hoe jij je overtollige opgewekte energie het beste in kan zetten? Of hoe je je systeem het beste kan voorbereiden op de toekomst? Je leest het in deze blog.

Duurzame energie

Een groot deel van de elektriciteit die je opwekt door middel van zonnepanelen wordt niet direct gebruikt op het moment van productie. In plaats daarvan lever je dit overschot terug aan het elektriciteitsnet zodat anderen dit kunnen gebruiken. Met de verwachting dat de salderingsregeling op termijn zal verdwijnen, wordt het aantrekkelijker om de door jou opgewekte energie zelf te gebruiken. Door middel van plannen en het gebruik van slimme energieproducten kun je je energieconsumptie beheren en zo het maximale uit je zonne-energiesysteem halen.

Slimme energiemeter

Een eerste stap om je eigen opgewekte energie in huis te houden, is door apparaten overdag aan te zetten als zon schijnt. Denk aan de was, vaatwasmachine, warmtepomp, beregeningspomp of airco’s. Een volgende stap is het inzichtelijk maken van je eigen verbruik. Met deze gegevens kan je gemakkelijk zien waar er kansen liggen om te besparen. Maar hoe maak je je eigen verbruik inzichtelijk? Dit kan met behulp van een slimme energiemeter, zoals die van Smappee of SolarEdge. Dit kleine apparaat wordt geplaatst in jouw meterkast en gekoppeld met je PV-systeem en apparaten, zodat je via een app apparaten zoals een warmtepomp, airconditioner, robotstofzuiger of elektrisch voertuig slim kunt aansturen op momenten dat er energie beschikbaar is

Bang om in te leveren op comfort? Geen zorgen! De voorkeur ligt bij smart energy producten vooral op het gebruik van zonne-energie. Echter, in een situatie waarin je meer energie nodig hebt dan er beschikbaar is, kun je deze alsnog van het elektriciteitsnet halen. Om de opwekking van elektriciteit en het verbruik in huis meer overeen te laten komen, kun je ook voor kiezen om zonnepanelen te plaatsen op meerdere oriëntaties. Dit zorgt ervoor dat de energie verspreid over de dag wordt opgewekt, waardoor meer van de opgewekte energie in de woning blijft.

Wil je meer informatie over hoe zonnepanelen in combinatie met slimme energieproducten voor jou een langetermijninvestering zouden kunnen zijn? Neem dan contact op met een erkende installateur bij jou in de buurt!