Iedere dag een stapje beter! Ontdek hoe wij verduurzamen en optimaliseren in de operatie

20-03-2024

Palletsteunen voor panelen, verschillende plastics scheiden en transportoptimalisatie. Zomaar 3 verbeteringen die wij hebben doorgevoerd. Want wij geloven dat iedere dag het zetten van 1 kleine stap bij elkaar zorgt voor een grotere impact. Hoe? Dat lees je in deze nieuwe serie.

over Alius

Iedere dag samen verbeteren bij Logistiek en Inkoop

Efficiënter, duurzamer en prettiger en makkelijker voor de partners. Met die uitgangspunten proberen we in de operatie, bij de afdelingen Logistiek en Inkoop, dagelijks te optimaliseren. Door in gesprek te gaan met partners, aan te haken bij branche initiatieven, te brainstormen met collega’s en in de data te duiken ontstaan de beste ideeën. Jan, onze Logistiek Manager, zegt: ‘’We kijken elke dag waar ruimte is voor verbetering. Hierbij betrekken we een brede groep mensen. Want het maken van impact, doen we samen.’’

Samenwerken aan het branche brede verpakkingsinitiatief

De installatiebranche heeft gezamenlijke doelen opgesteld om richting 2025 verpakkingen te verminderen, te verduurzamen en met aandacht voor behoud van kwaliteit, te hergebruiken. Met de steun en kennis van partijen als Techniek Nederland en Moonen Packaging bundelen ruim 50 deelnemers de krachten om deze doelstellingen te realiseren. Vanuit Alius zijn logistiek manager Jan en inkoper Job aangesloten. Een aantal keer per jaar komen zij samen met andere deelnemers zoals de Technische Unie, Remeha, Dura Vermeer en de Koninklijke Kuipers om te sparren over verschillende verpakkingsplannen en te brainstormen over gezamenlijke initiatieven. Zo wordt uiteindelijk de collectieve kennis vergroot en wordt er meer impact gemaakt.

Wat zijn Job en Jan al sinds hun deelname aan dit initiatief anders gaan doen en wat zien zij als de grootste uitdaging?

Jan: ‘’Een van de doelen is dat alle plastic verpakkingen straks voor tenminste 50% uit gerecycled plastic bestaan. Om dit te realiseren moeten we eerst starten met het op de juiste manier scheiden van ons plastic. Er is een verschil tussen grijs plastic en schoon plastic. Door deze op de juiste manier te scheiden is de kans dat het afgevoerde plastic gerecycled of hergebruikt kan worden veel groter. ‘’

Job: ‘’Met de inkoop van materialen probeer ik al zoveel mogelijk plastic te vervangen voor gerecycled plastic. Daarnaast zijn we bezig om de bedrukking en stickers op verpakkingen te verwijderen of te vervangen voor duurzamere alternatieven. Dit is echt laaghangend fruit waarmee we wel veel impact maken. De grootste uitdaging zie ik in de recycling van pallets. Dit vraagt om aanpassingen door de keten, van fabrikant tot logistiek dienstverlener tot aan de eindklant. Het is fijn dat we over deze uitdagingen met de andere deelnemers kunnen sparren om hopelijk tot een collectief idee te komen!’’

Recyclebare palletsteun voor zonnepanelen

Zonnepanelen zijn kwetsbaar, zeker tijdens transport. Na verschillende klachten over defecte panelen gingen we kijken hoe we dit probleem in de toekomst konden voorkomen. Verschillende opties hebben de revue gepasseerd. Waaronder het werken met dubbele pallets. Echter was deze laatste oplossing in kostprijs vele malen hoger en de laadmeters duurder. Uiteindelijk is er bok ontwikkeld waar de panelen staand op worden vervoerd. Deze bok is van recyclebaar karton en bevat een herbruikbare europallet. Een duurzamere, efficiëntere en klantvriendelijkere oplossing!

Verzending met DHL vanwege de lagere CO2 uitstoot

De afgelopen maanden zijn we veel meer pakketten met DHL gaan versturen. Niet alleen omdat de kosten hiervan lager liggen dan die van onze transporteur, ook de CO2 uitstoot van DHL ligt vele malen lager. Wat staat nog op onze wensenlijst? Bij DHL heb je de mogelijkheid om als klant zelf voor het meest duurzame verzendmoment te kiezen. Deze optie willen we onze partners nog bieden op ons Mijn Alius platform.

Kortom, iedere dag een stapje beter

Geen baanbrekende veranderingen, maar gewoon door iedere dag een kleine stap te zetten. En 366 dagen (oké vooruit, 262 werkdagen) 1 stap, zorgen gezamenlijk voor veel impact. Benieuwd welke stappen wij nog meer zetten? Dat lees je in het volgende deel van onze serie. Houd onze socials en onze website in de gaten!

Bekijk meer nieuws!