Alius realiseert duurzame accommodaties voor Recreatiepark TerSpegelt

08-10-2024

Recreatiepark TerSpegelt heeft een belangrijke stap gezet richting duurzaamheid met de oplevering van twee nieuwe, duurzame chalets. Alius, specialist in advisering en duurzame energieproducten, heeft hierbij een cruciale rol gespeeld. De samenwerking met installatiebedrijf Jan van de Ven elektrotechniek en CubicQ, specialist in het modulair bouwen van o.a. zorgwoningen en chalets heeft geleid tot een innovatief project dat als voorbeeld dient voor toekomstige verduurzamende initiatieven in de recreatiesector.

Ruim een jaar nadat Alius de adviesaanvraag van Jan van de Ven elektrotechniek voor het verduurzamen van twee nieuwe chalets op Recreatiepark TerSpegelt ontving, zijn de chalets gereed voor het ontvangen van gasten. De gasloze vakantiewoningen zijn uitgerust met de nieuwste technieken op het gebied van isolatie en energiebeheer. Elk chalet beschikt over 18 zonnepanelen, geïnstalleerd met het geavanceerde Aelex montagesysteem van Alius. Ze zijn tevens voorzien van warmtepompen, EV-laadpunten, infraroodpanelen, airconditioning, wateropslag en batterijen voor optimaal energiebeheer. Diverse duurzame materialen beheersen het klimaat binnen de huisjes. De buitenwanden zijn bijvoorbeeld gemaakt van duurzaam kurk, de isolatie is van isovlas, en de daken zijn bedekt met sedum.

Netcongestie

Michel Huigevoort, directeur bij TerSpegelt, benadrukt het belang van deze innovaties: “Ondanks dat we zien dat vakantiegangers op dit moment misschien nog niet bewust kiezen voor een duurzame accommodatie, is dit geen reden om niet te verduurzamen. Het project laat zien dat je met verduurzaming niet in hoeft te leveren op comfort. We hopen een inspiratie te zijn voor andere vakantieparken.” Ook hoopt zowel TerSpegelt als Alius met het project uitkomsten voor netcongestie voor het voetlicht te brengen. Oplossingen als accu’s en slimme laadpalen bieden verlichting voor de complexe situaties rondom netcongestie en dragen ook bij aan de vermindering van de overbelasting van het stroomnet.

Frans van Spreuwel, productspecialist bij Alius, benadrukt: ”We zijn trots op de integratie van de zonnepanelen, laadstations en batterijen op het vakantiepark. Met de toekomstige samenwerking van deze huisjes in een Virtual Power Plant (VPP) zetten we een grote stap richting duurzaamheid en energie-efficiëntie.”

De energiehuishouding van de chalets wordt continu gemonitord om het lage verbruik van circa 1750 kWh per jaar te waarborgen en waar nodig te optimaliseren. Dit maakt de accommodaties niet alleen energiezuinig, maar ook zeer comfortabel. Bezoekers kunnen genieten van luxe voorzieningen zoals een eigen EV-laadstation, hangnet en ligweide en panoramisch uitzicht over het water.

 

Milieuvriendelijk

Recreatiepark TerSpegelt, gelegen in Eersel, is al langere tijd bezig met het verlagen van zijn eco-footprint. Het park wekte een groot deel van zijn energie al op door middel van zonnepanelen en heeft meerdere EV-laadpunten verspreid over het terrein. De aanleg van duurzame accommodaties was een logische volgende stap in het verduurzamen van het park.

Van der Ven Elektrotechniek, verantwoordelijk voor de installatie van de elektrotechnische voorzieningen, is enthousiast over de samenwerking. “De samenwerking met Alius en CubicQ was zeer efficiënt dankzij de korte lijnen en de gedeelde visie op duurzaamheid. We hebben innovatieve oplossingen kunnen toepassen die niet alleen milieuvriendelijk zijn, maar ook bijdragen aan het comfort van de gasten,” aldus een woordvoerder van Van der Ven.

CubicQ, de modulaire bouwer welke de chalets heeft gerealiseerd, heeft eveneens bijgedragen aan de duurzame ambities van TerSpegelt. Door gebruik te maken van lokale samenwerkingen en duurzame materialen, is het proces niet alleen efficiënter verlopen, maar ook milieuvriendelijker.

Waterbesparing

Alius heeft niet alleen advies gegeven over de te gebruiken producten en de manier waarop deze producten samenwerken, maar ook de energiehuishouding van grootverbruikers zoals douchegebouwen onderzocht. Dit om te zien waar nog meer besparingen mogelijk zijn. TerSpegelt onderzoekt daarnaast de mogelijkheden voor een watersysteem om toiletten met regenwater door te spoelen.