Voordelen SolarEdge

voordelen solaredge

Voordelen SolarEdge t.o.v. stringomvormer

Uit het oogpunt van duurzaamheid is het van belang maximaal rendement te halen uit je PV-installatie. Met de Power-Optimizers van SolarEdge wordt de focus gelegd op de systeemprestaties op module niveau. Het grote verschil met traditionele stringomvormers is het toepassen van de ‘optimizer’, een klein kastje –functionerend als MPP-tracker– dat per module of per 2 modules wordt gekoppeld. Door de focus te leggen op iedere module afzonderlijk ontstaat er geen negatieve invloed van de zwakkere modules (door plaatselijke schaduwval, prestatie tolerantieverschillen, temperatuursverschillen, transportimpact, etc.).

De terugverdientijden van PV-installaties eisen van zowel de aanbieder als gebruiker om vooruit te kijken en met innovatieve technieken maximale rendementen te behalen na 1, 5, 10 en 25 jaar.

Hogere kostprijs SolarEdge systeem?

Gebruikelijk zullen de power-optimizers een meerprijs geven aan de initiële investering van een PV-installatie, maar hoe verhouden deze getallen zich in de toekomst?

De prestatieverschillen van het SE-systeem t.o.v. een traditionele PV-installatie variëren vanaf 3.5% tot 30% , afhankelijk van de schaduwvorming en oriëntatie/hellinghoek t.o.v. het zuiden en afhankelijk van de mismatch. De dagelijks terugkerende opbrengstverschillen keer de huidige energieprijs bepalen de terugverdientijd (tvt) van het SE-systeem t.o.v. een traditionele PV-installatie.

Andere voordelen SolarEdge

 • Standaard productgarantie omvormers 12 jaar.
 • Productgarantie Power-optimizers 25 jaar.
 • Afmetingen, gewichten en prijzen van de SE omvormers zijn tot 2x kleiner dan de traditionele omvormers.
 • Kostenreductie t.b.v. alle stringgerelateerde componenten
 • Tot 35% minder stringen nodig
 • Reductie engineerings-uren door eenvoudige stringopbouw

 

 • Vrijheid tijdens engineering.
 • Stringen van ongelijke lengte mogelijk
 • Verschillende modules in één string mogelijk
 • Verschillende oriëntatie en hellingshoek van modules in één string mogelijk
 • Langere stringen mogelijk (tot 50 modules in één string).

Veiligheid
Bij SolarEdge is veiligheid erg belangrijk, de onderdelen van het systeem zijn hier dan ook op afgesteld.

 • Indien de stroomkring wordt onderbroken, wordt het systeem automatisch afgeschakeld tot op paneel niveau;
 • Reductie verzekeringspremie
 • Verantwoord richting brandveiligheid (brandweer kan veilig blussen)
 • Veiligheid tijdens montage / onderhoud (zowel AC – als DC -zijdig)

 

Esthetisch
Zwakkere PV-modules als gevolg van schaduw hebben geen impact op de systeemprestaties, waardoor er meer aandacht besteed kan worden aan de esthetische wensen van de klant. Zoals rechte vlakken en kan het systeem naadloos aansluiten rondom dakkapellen.

 

Innovatief
Met het SolarEdge systeem kun je in de toekomst in alle vrijheid uitbreiden. Ook hebben activiteiten zoals het plaatsen van nieuwe systemen, airco, begroeiingen, vervuiling een minimale invloed op de systeemprestaties. Er is veel vrijheid in het groeperen en onderverdelen van deelsystemen.

 

Gratis monitoren op paneelniveau
Voordelen SolarEdge op het gebied van het monitoringsportaal is dat er een snelle foutanalyse mogelijk, waardoor onderhoudskosten door het geringe aantal storingsuren gereduceerd kunnen worden. Daarnaast is er een goed overzicht over de energiestromen van het PV-systeem door gebruiker en beheerder.

Mismatch

Mismatch is de belangrijkste factor in de prestaties van een PV-installatie. Mismatch heeft verschillende oorzaken en is per definitie altijd aanwezig. De grootte van de mismatch is afhankelijk van de keuze van module– en stringopbouw en wordt bij correcte engineering van een PV-installatie geminimaliseerd.

Mismatch leidt tot lagere opbrengsten. Het prestatieverschil tussen traditionele PV-systemen en het SE-systeem wordt grotendeels veroorzaakt door deze mismatch. De volgende oorzaken van mismatch kunnen (praktisch) niet verholpen worden:

 1. Mismatch door schaduwval van obstakels op deelsysteem:
 • Permanente obstakels zoals dakkapellen, schoorstenen en masten.
 •  Optredende obstakels zoals groeiende planten en bomen
 • Optredende obstakels door verandering van jaargetijden
 •  Schaduwval van bewolking (afbeelding 1c bij grotere PV-installaties)
 1. Mismatch door temperatuurverschillen:
  Temperatuurverschillen tussen de geïnstalleerde modules ontstaat door ongelijke windkoeling. Degradatie van de opbrengst als gevolg van de temperatuurstijging ligt bij de silicium PV-modules tussen de 0.2% – 0.6% per graad Celsius.
 2. Mismatch door fabricageverschillen (2%):
  Als gevolg van prestatieverschillen van silicium op celniveau worden modules uitgevoerd met siliciumcellen met nagenoeg dezelfde spreiding. De hierdoor ontstane  tolerantie van ±5Wp of ±3% is hier een standaard feit (bij de betere moduleproducten is dit percentage overigens positief getolereerd: 0%+3%).
 3. Mismatch door MPP verplaatsingen (dynamische MPP-verliezen).
  De MPP-tracker die nodig is heeft een volgende werkpunt te zoeken (door het veranderen van de lichtintensiteit), wordt een verkeerd werkpunt aangehouden. Bij het zoeken naar dit nieuwe werkpunt wordt een ideaal werkpunt gezocht van alle aaneengesloten modules tezamen.
 4. Mismatch door veroudering (Ageing):
  Bestaande initiële prestatieverschillen tussen de modules lopen zeer uiteen in de tijd.

Conclusie mismatch

Mismatch treedt op vanaf de eerste dag nadat het PV-systeem is geïnstalleerd en zal toenemen in de opvolgende 25 jaren. Hierdoor zal het SE systeem een steeds belangrijkere rol gaan spelen en zullen de verschillen in opbrengsten toenemen.

Module optimalisatie verhoogt het rendement van de totale PV-installatie, waardoor maximale energie wordt onttrokken uit de gebruikte componenten. Daarbij verzorgd het SolarEdge systeem een veilig systeem, doordat de Voc (open klemspanning) van iedere optimizer/paneel ‘slechts’ 1 Volt bedraagt.

Optimalisatie op module niveau is de volgende innovatieve stap in de omvormer industrie en wordt door steeds meer omvormerfabrikanten toegepast. SolarEdge is een van de eerste spelers op het gebied van modules optimalisatie en is gegroeid tot de innovatieve marktleider op dit gebied.

contact

We helpen je graag vooruit

Voor vragen en meer informatie, bel ons of stuur een mail:

verkoopondersteuning
Voordelen SolarEdge

Word klant en profiteer van vele voordelen