Werking van de Impaero

Ontdek de werking van de Impaero

Alles wat we tegenwoordig kennen heeft wel het predicaat ‘duurzaam’. Maar toch denken we dat we de oplossingen van Alius werkelijk duurzaam mogen noemen. Alles wat we binnen Alius doen wordt immers verbonden doordat het moet bijdragen aan een duurzamere wereld, onze klimaatoplossingen dus zeker ook.
Deze zijn duurzaam doordat we met onze eigen klimaatunit werken, de Impaero. Dit is de bron van ieder specifiek klimaatconcept welke voor een toepassing wordt ontworpen. En deze is duurzaam om verschillende redenen;

 

Energiezuinige luchtbeweging

Voor een goed klimaatconcept is ventileren een belangrijk deel van de oplossing. Vervuilde of opgewarmde lucht afvoeren en vervangen van schone, geconditioneerde lucht. Efficiënte verplaatsing van lucht is cruciaal. Dit gebeurt door efficiënte ventilatoren, maar even belangrijk is het ontwerp van luchtkanalen en afzuigpunten.

 

Warmteterugwinning

Bij conventioneel ventileren gaat er vaak warmte of koude verloren waarbij dit niet gewenst is. Terwijl in de winter de warmte vaak behouden zou moeten worden in het pand en in de zomer de koelte van het pand juist bewaard moet blijven. De ingebouwde lucht-lucht tegenstroomwisselaar zorgt voor dit energiebehoud. Hierdoor is ventilatie volop mogelijk terwijl bijna alle gewenste energie (warmte of koude) in het pand blijft.

 

Gratis koelen

Ventileren is de basis van het klimaatconcept, wat ook betekent dat er altijd schone lucht wordt ingebracht. De Impaero klimaatunit kan gratis koeling voorzien tijdens dit ventileren. Onder andere door gebruik te maken van geschikte buitencondities zoals koele zomeravonden. Maar ook door effectief lucht te koelen door middel van water. Hierbij wordt gebruik gemaakt van gratis aanwezige verdampingsenergie (adiabatisch). Een belangrijk onderdeel is dat het vocht wat hiervoor gebruikt wordt, niet in het bedrijfsproces komt, maar direct wordt afgevoerd naar buiten. Het betreft dus een indirecte adiabatische koeling. De voordelen van gratis koelen met water, zonder de nadelen van een vochtiger binnenklimaat.

 

Energiezuinig verwarmen en koelen

Het is ook mogelijk om na de vormen van warmteterugwinning en gratis koelen, nog verder te verwarmen of koelen, indien dit wenselijk is voor het proces. In dat geval is het mogelijk om lucht nog verder op te warmen of af te koelen door een verwarmings- en koelblok in de Impaero klimaatunit. Dit blok kan gevoed worden door een traditionele CV installatie, maar tegenwoordig wordt er veelvuldig gebruikt gemaakt van elektrische oplossingen zoals warmtepompen en grondbronnen.
Een belangrijk gegeven in deze is dat er door de eerste stappen van warmteterugwinning en gratis koelen, veel minder extra verwarmd of gekoeld dient te worden. Dit is direct merkbaar in de systeemkosten van een bron in de vorm van een verwarmings- en/of koelinstallatie en het verbruikskosten van dergelijke bronnen.

 

Slimme regeling

Ook in de sturing van jouw binnenklimaat geldt dat besparen voor opwekken komt. De door Alius ontwikkelde klimaatsoftware zorgt ervoor dat het klimaatconcept continue wordt bijgestuurd. En dus ook dat het toevoegen of wegnemen van energie of warmte gebeurt wanneer dit kan en niet gebeurt wanneer dat het binnenklimaat dit niet toe laat. Dat is zuinig en duurzaam op alle vlakken.

Voor een werkelijk duurzame klimaatoplossing voor jou, is het dus van belang dat alle disciplines goed zijn overwogen. Een goed begrip van jouw bedrijfsproces en wensen zorgt voor een goed ontwerp van een specifiek klimaatconcept. En dit leidt naar hét optimale en meest duurzame binnenklimaat dat je je kan wensen.

 

Tegenstroomprincipe

Maar hoe werkt de Impaero warmtewisselaar nu precies? De werking van de Impaero warmtewisselaar is gebaseerd op het tegenstroomprincipe. Deze maakt het mogelijk om tussen twee luchtstromen energie over te dragen van de één op de ander.

Over een lengte van 8 meter worden luchtstromen door middel van meerdere kanalen gescheiden langs elkaar geleid. De warme verzadigde lucht stroomt aan de buitenzijde van de kanalen en de koude verse lucht stroomt aan de binnenzijde van de kanalen. Hierdoor ontstaat er een uitwisseling van warmte. Door het tegenstroomprincipe is er een zeer hoog rendement mogelijk.

Contact

We helpen je graag vooruit

Voor vragen en meer informatie, bel ons of stuur een mail:

Verkoopondersteuning
Werking ImpAero

Neem contact op via ons contactformulier