Lasdampafzuiging

lasdampafzuiging

Een van de voordelen van onze klimaatoplossing is de lasdampafzuiging. Maar waarom is lasdampafzuiging zo belangrijk en wat kunnen wij met de klimaatconcepten hier voor jou als bedrijf in betekenen?

Waarom lasdampafzuiging?

Binnen de lasindustrie zijn lasdampen al langer een bekend probleem. De uitvoering van het afvoeren van de lasdampen is echter lastiger. Wanneer heb je het nodig en hoeveel? Er zijn wel NEN-normeringen, maar hoe zou je dit moeten meten en hoe kom je aan die normeringen?

De belangrijkste reden om lasdampen af te voeren is natuurlijk het gezondheidsaspect voor de medewerkers. Daarnaast komt een goede afzuiginstallatie ten goede aan de productiviteit van de medewerkers en daarbij de algehele bedrijfsvoering.

Huidige oplossingen

Momenteel zijn er twee afzuigsystemen op het gebied van lasdampafzuiging; ruimteafzuiging en puntafzuiging. Bij een ruimte afzuigingsysteem worden lasdampen vanuit de gehele bedrijfshal afgevoerd. Bij puntafzuiging gebeurt de lasrookafzuiging plaatselijk boven een werkplek. Veel bedrijven kiezen voor puntafzuiging omdat dit een kleiner afzuigsysteem is, effectiever is en vanwege de grootte van het systeem ook minder kostbaar. Ruimteafzuiging vereist een grotere installatie die kostbaarder is, maar je bent wel vrij om in een grotere omgeving te lassen. Wil je als bedrijf ook iets doen aan je klimaathuishouding, dan is ruimteafzuiging essentieel. De keuze die je als bedrijf maakt is afhankelijk van de producten die je produceert of waar je mee te maken hebt.

De klimaatconcepten van Alius werken met ruimteafzuiging die gecombineerd kan worden met een punt afzuiginginstallatie. Binnen het klimaatconcept ligt de basis in de toevoer van schone en gekoelde lucht en de afvoer van vervuilde en opgewarmde lucht. Hierbij worden de lasdampen grotendeels meegenomen. Door conditionele lucht toe te voegen krijg je grip op je binnenklimaat en creëer je hiermee naast een werkomgeving met schone lucht ook nog een aangename binnentemperatuur.
Indien er binnen het bedrijf veel plaatselijk gelast wordt op grotere en kleinere plekken kan er puntafzuiging toegevoegd worden op het klimaatsysteem. Hierdoor kan lasdamp effectiever worden afgezogen en blijven de voordelen van controle op het binnenklimaat gewaarborgd.

Waarom bij Alius

In eerste instantie komen bedrijven bij ons terecht omdat het klimaatvraagstuk bovenliggend is aan het lasdampvraagstuk. Het grootste voordeel van Alius is dat wij dit kunnen combineren, als twee-in-een oplossing. Verbeteren van het binnenklimaat én lasdampafzuiging.

De oplossing van Alius is interessant voor alle bedrijven die ook maar iets met lassen doen, groot of klein. Wij kunnen een op maat gemaakte oplossing ontwerpen, van een kleine bedrijfshal waar slechts op enkele plekken wordt gelast, tot een nieuwe grote bedrijfshal, waar in de gehele hal gelast wordt. Een optimaal systeem is voor ieder bedrijf en iedere hal anders. Wij zorgen ervoor dat deze aansluiten op de wensen van jou als bedrijf.

Dit is interessant voor alle bedrijven die ook maar iets met lassen doen, klein of groot. We kunnen op maat een oplossing ontwerpen. Van een kleine hal met een behoefte voor een plaatselijke afzuiginstallatie tot een nieuwe grote bedrijfshal, waar in de hele hal gelast wordt. Maar het kan ook een combinatie zijn tussen beide. Wel moet het pand een minimale inhoud hebben van 1000 m3 om dit rendabel te maken. Ook voor bedrijven die geen last hebben van lasdampen maar bijvoorbeeld werken in de fijn metaal sector of bedrijven die werken met freesmachines kan het interessant zijn om gebruik te maken van de klimaatconcepten. Hier komen minder schadelijke stoffen vrij, maar kan de temperatuur wel hoog oplopen. Met onze klimaatconcepten houd je grip op het binnenklimaat.

De impact van het klimaatsysteem in je bedrijfspand is vrij laag. De klimaatkast kan in alle situaties geplaatst worden op het dak of naast het bedrijfspand. De ventilatiekanalen worden optimaal geplaatst aan het plafond. Het systeem is flexibel opgebouwd zodat je bij herindeling van het pand eenvoudig kan wisselen zonder of met minimale aanpassingen.

Lasdampafzuiging

Uitstoot van lasdampen

Maar hoe zit het dan met de uitstoot van de lasdampen? Gaat deze lucht allemaal naar buiten? In de Impaero worden fijnstoffen grotendeels al gefilterd. Indien benodigd kan er ook een luchtwasser toegevoegd worden aan het systeem voor een maximale reductie van de uitstoot in de omgeving.

Ben je benieuwd wat de criteria zijn op het gebied van lasdamp en lasrookafzuiging? Kijk dan hier.

Bij Alius zijn we momenteel bezig met de mogelijkheden om lasdampwaardes beter te monitoren zodat we te allen tijden kunnen voldoen aan de gestelde normen en kunnen we binnenklimaat hier nog beter op aan sturen.

Businesscase

Voorbeeld in de praktijk

Businesscase Huisman Gemert

Huisman Gemert is een bedrijf dat gespecialiseerd is in hallenbouw, staalbouw en hellende daken. Voor het nieuwbouwpand hebben zij gekozen voor een klimaatconcept van Alius. Waarom hebben ze hier voor gekozen en hoe bevalt het systeem? Je leest het in de businesscase.

Kortom,

Met ons klimaatconcept kunnen wij je helpen met lasdampafzuiging én een optimaal binnenklimaat. Wij ontwerpen het systeem, zorgen voor de installatie en staan voor je klaar bij vragen en problemen. De grootste voordelen van ons concept voor jouw bedrijf?

  • Voldoen aan de wettelijke regels
  • Gezond binnenklimaat voor de werknemers
  • Betere productiviteit
  • Te regelen ventilatie en verwarming in de ruimte (controle op je binnenklimaat)
  • Energiebesparing
  • Kostenbesparing dankzij verlaging energielasten en verhoging productie.

Ons klimaatconcept komt in aanmerking voor de EIA subsidie. Meer weten hierover? Klik dan hier.

Op bezoek bij onze ambassadeur

Het lasrook probleem van AO Metaal

AO Metaal

Lasrook problemen?

De ervaring van AO Metaal

“We hebben veel rook gehad. Door de komst van de Impaero klimaatunit is het rookprobleem volledig opgelost.” Lees alles over de ervaring van het klimaatconcept bij AO Metaal in de businesscase

contact

We helpen je graag vooruit

Voor vragen en meer informatie, bel ons of stuur een mail:

verkoopondersteuning
Lasdampafzuiging

Neem contact op via ons contactformulier