Energie besparen met het klimaatconcept

Klimaatoplossingen

Alius is opgericht met de gedachte om een betere wereld te creëren, voor ons en onze kinderen. Dit doen we door met duurzame energie de wereld een zetje in de juiste richting te geven. Maar onder duurzaamheid valt natuurlijk ook energie besparen. Hoe kan je energie besparen of zelfs van het gas af met jouw bedrijf?

Waarom energie besparen?

Duurzaam ondernemen gaat een steeds grotere rol spelen. Met energie besparen zorg je voor minder uitgaven maar lever jij ook een bijdrage aan een duurzaam klimaat. Want door energiebesparende maatregelen te treffen, reduceer jij de CO2-uitstoot van het bedrijf. Zodat we een betere wereld creëren voor ons en onze kinderen, want daar doen we het toch voor? En natuurlijk zorgt de besparing op energie voor besparing op de energierekening!

Hoe kan jij energie besparen?

De eerste stap om te besparen op energie is nagaan hoe hoog de gas- en elektrakosten nu zijn. Het gaat hier dan om de kosten voor verwarmen, koelen en ventileren. Alius kijkt graag mee om deze kosten te analyseren en begrijpen.

 

Energie besparen met de Impaero klimaatunit

Met de klimaatunit zijn er verschillende manieren om energiezuinig te verwarmen, koelen en te ventileren en dus te besparen op stroom en te besparen op gas:

Energiezuinig verwarmen

Om energiezuinig te verwarmen maakt de Impaero klimaatunit gebruik van warmteterugwinning. Dit wil zeggen dat de energie hergebruikt wordt. In de tweede plaats kan er extra verwarmd worden door middel van warmtepompen. En kies je voor zonnepanelen, dan wordt de stroom die de warmtepomp gebruikt ook nog eens duurzaam opgewekt.

Energiezuinig koelen

Energiezuinig koelen kan met de klimaatunit op drie verschillende manieren:

Free cooling

Om zo energiezuinig mogelijk te koelen wordt er als eerste free-cooling toegepast. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van goede buitenluchtcondities, bijvoorbeeld tijdens koele zomernachten. Op deze manier wordt er koele buitenlucht het pand in gebracht, terwijl warme lucht uit het pand wordt weggenomen.

Indirecte adiabatische koeling

Als free-cooling niet mogelijk is om het binnenklimaat aangenaam te houden, kan ervoor gekozen worden om te koelen middels indirecte adiabatische koeling. Dit is koelen met behulp van water, zonder dit aan de schone toevoerlucht toe te voegen.

Koelen met een warmtepomp

Mocht de twee bovenstaande opties niet voldoende zijn, kan er ook nog gekozen worden om te koelen met een warmtepomp. Vaak wordt er bij het gebruik van een warmtepomp meteen gedacht aan de hogere energiekosten. Maar doordat er eerst gebruik wordt gemaakt van de eerste twee opties, wordt er slechts met een klein deel gekoeld met een warmtepomp. Hierdoor wordt er veel bespaard op de benodigde energie.

Energiezuinig ventileren

Vaak wordt er gebruik gemaakt van conventioneel ventileren echter is deze manier vaak ondoordacht. Er gaat daarbij namelijk vaak warmte of kou verloren waarbij dit niet gewenst is. En als er al over luchttoevoer is nagedacht, is deze vaak niet geconditioneerd, verwarmd of gekoeld. Daarom beschikt de Impaero klimaatunit over een lucht-lucht tegenstroomwisselaar die zorgt voor het energiebehoud. Hierdoor is ventilatie mogelijk zonder grote ventilatieverliezen en wordt er ook nog gezorgd voor een ideaal binnenklimaat.

klimaatunit met warmtepompen om energie te besparen

Van het gas af

Wil jij niet alleen op gas besparen, maar volledig van het gas af? Ook dit is mogelijk met de klimaatconcepten van Alius. Door bijvoorbeeld naast de klimaatunit voor warmtepompen te kiezen, die de bron zijn voor de vloerverwarming. Hierdoor kan jij op een duurzame manier koelen en verwarmen. Wil je ook elektriciteit besparen door dit zelf op te wekken voor het gebruik van de warmtepomp? Kies er dan voor om te besparen met zonnepanelen en ga voor het totaalplaatje.

Energie besparen met de juiste software

Het systeem is door de klimaat gestuurde software nog een stuk zuiniger. Deze software regelt namelijk het gehele systeem, waardoor onnodige ventilatie en energiebehoefte wordt voorkomen. Dit zorgt voor minder verliezen. Het systeem schakelt namelijk automatisch aan en uit zodat je nooit te veel energie gebruikt.

Hoeveel kan er bespaard worden op energie?

Hoewel de focus niet bij iedereen ligt op het besparen van energie, maar op bijvoorbeeld het creëren van een optimaal binnenklimaat, is het een uitkomst dat beide aspecten met één systeem te realiseren zijn.

Maar hoe hoog is dan de energiebesparing? De besparing op de energierekening is afhankelijk van het bedrijf en wat bijvoorbeeld de productietijden zijn. Over het algemeen is met dit klimaatconcept een energiebesparing van 80% te realiseren op de energiebenodigdheden. Dit zorgt er dan ook voor dat jouw energierekening met 80% omlaag zal gaan.

Er wordt dan wel bespaard op energie, maar het is niet geheel onbelangrijk om te weten wat de terugverdientijd van jouw investering is. In veel gevallen is jouw klimaatconcept tussen de 3 en 6 jaar terugverdiend.

Subsidies

Om het voor jou interessanter te maken om een duurzame investering te doen voor een goed en verantwoord klimaat met de Impaero klimaatunit, zijn er subsidies opgesteld. Zo is er de investeringsaftrek (EIA). Deze subsidie wel oplopen tot in de duizenden euro’s. Wil je meer over deze regeling weten? Neem dan een kijkje op de website van het RVO, waar alles uitgelegd wordt over deze RVO subsidie energiebesparing.

contact

We helpen je graag vooruit

Voor vragen en meer informatie, bel ons of stuur een mail:

Energie besparen

Neem contact op via ons contactformulier