Duurzaam verwarmen en koelen


Wordt het in jouw bedrijfspand veel te warm tijdens de zomerdagen? Dan wil jij natuurlijk een oplossing waardoor jouw personeel in een zo optimaal mogelijk binnenklimaat kan werken. Dit kan bijvoorbeeld deels door te koelen met vloerverwarming, maar het kan natuurlijk ook met de Impaero klimaatunit. In het laatste geval kan je zelfs extra koelen met een warmtepomp. Naast het koelen in de zomer wil je natuurlijk dat jouw bedrijfspand in de winter verwarmd wordt. Ook dit kan met een warmtepomp. Een warmtepomp kan namelijk koelen én verwarmen.

Koelen met de Impaero

Voor het koelen van gebouwen installeren we duurzame en energiezuinige installaties die een lange levensduur hebben. Zo’n duurzame installatie is de klimaatunit Impaero. De Impaero kan op drie verschillende manieren koelen:

  • Freecooling
  • Indirecte adiabatische koeling
  • Actieve koeling
    • DX-warmtepomp
    • Lucht/water warmtepomp

Bovenstaande opties gaan van energiezuinig naar minder energiezuinig.

Freecooling

Voor het koelen kan er gebruikt gemaakt worden van goede buitenluchtcondities, bijvoorbeeld die tijdens koele zomernachten. Zo is er direct koele buitenlucht in het pand te brengen, terwijl warme lucht nog steeds uit het pand wordt weggenomen. Dit is een efficiënte vorm van ‘free-cooling’.

Indirecte adiabatische koeling

Maar wat als de interne warmteproductie overdag hoog is en de free-cooling niet voldoende is om het overdag aangenaam te houden? Dan kan er met ons klimaatsysteem gebruik gemaakt worden van diverse andere koelbronnen, waaronder de meest efficiënte indirecte adiabatische koeling. Dit is koelen met behulp van water, maar zonder dit aan de verse inkomende lucht toe te voegen.

De Impaero klimaatunit maakt gebruik van de gratis verdampingsenergie. Door de lucht te bevochtigen koelt de temperatuur drastisch af. De buitenlucht die via de gescheiden luchtkanalen langs deze vochtige lucht stroomt, wordt op deze manier afgekoeld zonder dat er vocht aan de lucht wordt toegevoegd.

Made by Driessen

Businesscase Driessen

Ontmoet de ambassadeur

De bedrijfshal van Driessen was na 40 jaar aan optimalisatie toe. Ze gingen met Alius in gesprek over de klimaatoplossingen en creëerde een optimaal werkklimaat voor hun medewerkers. In deze businesscase vertellen de eigenaren Olaf Jansen en Dennis Driessen over hun ervaring met de klimaatoplossing van Alius. 

Duurzaam verwarmen en koelen

Actieve koeling

Als er naast de bovengenoemde opties nog meer koelvermogen gewenst is, is het een optie om de Impaero klimaatunit van een koelblok met warmtepomp te voorzien.

Maar hoe werken de klimaatunit en warmtepomp dan samen? En kan je met een warmtepomp koelen? Door middel van een koelblok is het met de Impaero mogelijk om actief te koelen. Het koelblok kan gevoed worden op twee manieren, namelijk door de DX-warmtepomp (R32-koelmiddel)of door de lucht/water warmtepomp.

Wanneer kies je voor een DX- of lucht/water warmtepomp om te koelen? Het is afhankelijk van de bestaande installatie of je voor een DX-warmtepomp of lucht/water warmtepomp kiest om jouw bedrijfspand te koelen met een warmtepomp.

Daarnaast wordt er vaak voor de DX-warmtepomp gekozen omdat je voor deze energiezuinige warmtepomp een interessante subsidie ontvangt.

Verwarmen met de klimaatunit en warmtepomp

Naast jouw bedrijf te koelen met warmtepomp, kan deze ook voorzien in verwarmen. Bijvoorbeeld voor in de winterperiode. Hiermee is er de mogelijkheid om volledig van het gas af te gaan. Dubbel zo duurzaam dus!

Beschikt jouw installatie niet over een warmtepomp? Dan kan Alius deze installatie compleet voorzien, maar er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden om jouw bedrijfspand te verwarmen.

Een van de mogelijkheden is verwarmen met een traditionele cv-installatie. Voor bestaande bedrijfspanden waarvan de ketel nog niet vervangen hoeft te worden is dit een goede oplossing. Ga je nieuwbouwen? Dan mag je in veel gevallen geen gebruik meer maken van een gasaansluiting voor jouw bedrijfspand. In dit geval is het verwarmen met een warmtepomp een goede oplossing want met dit systeem kun je van het gas af.

lasercooler

Verwarmen met machinecooling

Zoals de naam het al doet zeggen wordt machinecooling vooral ingezet om de ruimte rondom de koelunit van de laser te koelen. Dit zal vooral in de zomer van toepassing zijn. Maar in de winter wil je deze warmte wellicht binnenhouden. Dit is namelijk wel zo duurzaam! Zet je namelijk de afvoer uit, dan worden de reststromen van de machine gebruikt als verwarming.

Warmteterugwinning

Maar of je nu kiest voor een traditionele cv-ketel of voor een warmtepomp om jouw bedrijfspand te verwarmen, de basis blijft toch de warmteterugwinning. Het overgrote deel, namelijk 80%, van de warmte die het pand wordt ingebracht komt binnen via warmteterugwinning.

Maar wat houdt die warmteterugwinning in? Warmterugwinning heeft te maken met ventileren. Bij conventioneel ventileren gaat er namelijk vaak warmte of koude verloren waarbij dit niet gewenst is. Terwijl in de winter de warmte vaak behouden zou moeten worden in het pand en in de zomer de koelte van het pand juist bewaard moet blijven. De ingebouwde lucht-lucht tegenstroomwisselaar in de Impaero klimaatunit zorgt voor dit energiebehoud. Hierdoor is ventilatie volop mogelijk terwijl er ook nog wordt gezorgd voor een ideaal binnenklimaat.

GFM Bergeijk

Businesscase GFM Bergeijk

Ontmoet de ambassadeur

Bij het Bedrijf GFM – The Best Part in Bergeijk hebben wij de klimaatbeheersing en de ventilatietechniek voor hun splinternieuwe pand mogen verzorgen. Waarom hebben zij voor een samenwerking met Alius gekozen? Jeroen Verdonschot, eigenaar van GFM, legt het uit. Daarnaast legt Martin de Koning, werkzaam bij Alius, uit hoe er te werk is gegaan.

contact

We helpen je graag vooruit

Voor vragen en meer informatie, bel ons of stuur een mail:

Contact
Duurzaam verwarmen en koelen

Neem contact op via ons contactformulier