Businesscase Wagenbouw Hapert


Alius staat voor duurzame klimaatoplossingen voor de industriële sector, insectenkwekerijen en de agrarische sector. Elke sector heeft zijn eigen uitdagingen en specifieke eisen als het gaat om klimaatbeheersing. Sinds de start van onze klimaatconcepten hebben we al een aantal mooie projecten succesvol uitgevoerd. Hieronder een greep uit onze projecten; ''Businesscase Wagenbouw Hapert''

Optimale ventilatie en energiebesparing in de lasindustrie

De juiste balans tussen een gezond werkklimaat, comfort en energiebesparing bij Wagenbouw Hapert B.V., Hapert.

Al meer dan 40 jaar is Wagenbouw Hapert toonaangevend in de aanhangwagenbranche. Het bedrijf staat voor hoge kwaliteit en innoveert voortdurend. In de eigen lasstraat worden stalen chassis en andere halffabricaten geproduceerd voor de aanhangwagens. Enige tijd geleden heeft het bedrijf geïnvesteerd in het optimaliseren van het productieproces. Door de aanschaf van een nieuwe lasrobot ontstond de vraag naar een nieuwe ventilatieoplossing.

Lees hieronder in de Businesscase Wagenbouw Hapert, een interview met Henk Castelijns, inkoper bij Wagenbouw Hapert, over de keuzes en resultaten van dit project.

De uitdaging: lasrook en hoge stookkosten

“Een gezond binnenklimaat is natuurlijk heel belangrijk voor een bedrijf als het onze waar lassen deel uitmaakt van het productieproces” vertelt Henk. “Met de uitbreiding van onze lasstraat ontstond eigenlijk direct de behoefte aan een nieuwe ventilatieoplossing. Onze emissies waren onder de wettelijke grenswaarden en natuurlijk voldeden wij aan alle richtlijnen en eisen, maar toch klaagden onze werknemers zo af en toe over een mistig gordijn in de hal”.

Henk legt uit dat recirculatie van gefilterde binnenlucht een standaardoplossing is in de lasindustrie. “Alleen dan breng je nog steeds de vervulde, weliswaar gefilterde, lucht in circulatie”. De hoge stookkosten, vertelt Henk, waren ook een belangrijke factor in het zoeken naar een rendabele oplossing. Veel warmte ging verloren door de ventilatieroosters in het dak.

De keuze: voorkom opeenhoping van lasrook in productiehal

Via zijn netwerk kwam Henk in contact met de engineers van Alius. Henk kent de voordelen van warmteterugwinning uit de intensieve veeteelt en was benieuwd naar de mogelijkheden van deze techniek voor zijn branche. “Omdat recirculatie de norm is, moest er wel eerst draagvlak gecreëerd worden voor de oplossing van Alius. Het hele voortraject heeft behoorlijk wat tijd gekost. Het bleek een lastige keuze. We hebben daarom de hulp van een energie-adviesbureau ingeroepen. Hun advies luidde: Voorkom opeenhoping van lasrook in je hal en kies voor een optie van verse lucht”. Omdat ook de berekeningen van Alius en het adviesbureau dicht naast elkaar lagen, zijn we uiteindelijk voor de oplossing van Alius gegaan”.

De werkwijze: proactief en accuraat

Een oplossingsgerichte werkwijze staat centraal in de dienstverlening van Alius. Maatwerk, creatieve ad-hoc-oplossingen en technische expertise zijn noodzakelijke randvoorwaarden om een project te laten slagen. Zo worden er bij Wagenbouw Hapert in de productiehal heftrucks gebruikt. “Deze vormden een potentieel risico voor het ventilatiesysteem”, licht Henk toe. “Daarom heeft Alius speciale ‘heftruckbestendige’ verticale slangen ontworpen, gemaakt van PVC-gecoate doek die de warme lucht op vloerniveau in de hal brengen. Een innovatieve oplossing, ik denk typerend voor Alius”.

Lasdampafzuiging

De oplossing: geïntegreerd klimaatsysteem

De bewuste keuze voor een geïntegreerde klimaatoplossing zorgt ervoor dat Wagenbouw Hapert nu altijd het juiste klimaat in de hal kan bereiken voor een optimale productie. Niet alleen wordt lasrook afgevoerd en verse lucht binnengebracht. Door de installatie van de klimaatunit, wordt restwarmte hergebruikt. Verwarmingselementen zijn geïntegreerd in de klimaatkast; dit maakt elementen in ee hal overbodig. “Een extra voordeel is dat de hal in de zomer gekoeld wordt”, voegt Henk toe. In de lamellen zitten sproeikopjes die dit mogelijk maken. “Realtime monitoring van de energieprestaties en het klimaat zorgt ervoor dat we het klimaat continue kunnen bijsturen en dat we direct kunnen ingrijpen als er een storing is. Problemen worden zo snel opgelost”.

Het resultaat: tevreden medewerkers, lagere energiekosten en meer comfort

Tevreden medewerkers, energiebesparing en een optimaal binnenklimaat. De ImpAero biedt een drie in één oplossing. “Eigenlijk merkte we al heel snel dat de luchtkwaliteit sterk verbeterd was. Ook onze medewerkers ervaren dit. Je kijk weer helder de hal in. De verwachtingen zijn ook hoog gespannen als het gaat om het verlagen van onze energiekosten en het koelen van de hal in de zomer”.

Henk Castelijns blikt terug

“Als ik zo terugkijk op het project, ben ik meer dan tevreden. Niet alleen over de werkwijze van Alius. Er werd ruim aandacht besteed aan het voortraject, een goed advies voorzien van accurate berekeningen. De installatie tijdens de bouwvak was perfect. Tijdens het project werden alle onvoorziene omstandigheden creatief opgelost. Aan alles werd gedacht, van heftruckbestendige verticale slangen tot hergebruik van de bestaande leidingen, de bijverwarming en sproeikopjes voor het koelen tot waar de ImpAero moest komen. Maar vooral zijn we heel enthousiast over het resultaat. Uiteindelijk hebben we niet alleen een nieuwe ventilatieoplossing voor de lasrook, maar hebben we on hele klimaatsysteem verbeterd. We zijn een Kempisch bedrijf en service staat bij ons dan ook hoog in het vaandel. Dit verwachten we ook van onze leveranciers. Ook daarin voldeed Alius aan onze verwachtingen. De samenwerking was prettig, persoonlijk en ze zijn goed bereikbaar. Ook over de timing was goed nagedacht en alles verliep prima volgens planning. “We hebben de juiste keuze gemaakt door voor Alius te kiezen”, aldus Henk.

“Ik geef Alius een 9 voor het klimaatresultaat. Uiteindelijk hebben we niet alleen een nieuwe ventilatieoplossing voor de lasrook, maar hebben we ons hele klimaatsysteem verbeterd. Ik kan Alius warm aanbevelen”

contact

We helpen je graag vooruit

Voor vragen en meer informatie, bel ons of stuur een mail:

verkoopondersteuning
Businesscase wagenbouw hapert

Word klant en profiteer van vele voordelen