Luchtkwaliteit moet verbeterd worden

klimaatunit
14-01-2020

Tientallen Nederlandse gemeenten, provincies en het Rijk willen de luchtkwaliteit in Nederland verbeteren, daarom hebben zij op 13 januari het Schone Lucht Akkoord getekend. Lees in dit blog alles over maatregelen die getroffen worden voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. Maar vergeet naast de kwaliteit van de buitenlucht, vooral ook het binnenklimaat niet. Hierdoor realiseer je tevreden medewerkers, een verhoogde productiviteit en een besparing op energiekosten van enkele tienduizenden euro’s per jaar. Ook daar vertellen we je graag meer over in dit blog.

Terugdringen van stikstofdioxide en fijnstof

In 2030 moet vervuiling door stikstofdioxide en fijnstof door een aantal nieuwe maatregelen voor het verkeer, de scheepvaart, de industrie, de landbouw, de bouwsector en huishoudens worden teruggedrongen. Volgens het akkoord zal dit minimaal 50% van de gezondheidswinst opleveren.

Om tot dit resultaat te komen wil het kabinet onder meer dat mobiele bouwmachines, zoals aggregaten en veegmachines schoner worden. Deze zorgen momenteel namelijk voor zo’n 10% van de gezondheidsschade door vieze lucht. Deze apparaten draaien namelijk op diesel. De overheid neemt strenge maatregelen en geeft bouwers enkel nog overheidsopdrachten als ze werken met schonere machines.

Naast deze maatregel, streeft het rijk ook naar strengere normen voor auto’s, vrachtauto’s en brommers. Daarnaast wordt vanaf volgende jaar het roetfilter van dieselauto’s altijd gekeurd bij de apk.

“Zo’n 11.000 mensen in Nederland gaan jaarlijks vroegtijdig dood door vieze lucht”, aldus minister Van Veldhoven van Milieu. Schone lucht is daarom van groot belang.

Vergeet het binnenklimaat niet

Maar niet alleen het buitenklimaat moet verbeterd worden, ook het binnenklimaat is van groot belang. Het beïnvloedt namelijk ons welbevinden en de productiviteit van onze medewerkers. Een gezond binnenklimaat voorkomt klachten en problemen. Niet alleen de luchtreinheid maken productieruimten comfortabel, de juiste temperatuur, optimale luchtvochtigheid en luchtbeweging dragen hier namelijk ook aan bij.

Wij optimaliseren daarom het binnenklimaat voornamelijk bij agrarische en industriële bedrijven, maar ook bijvoorbeeld bij insectenkwekerijen. Dit doen wij met behulp van ImpAero; de klimaatunit die door ons zelf ontwikkeld is.

ImpAero; de klimaatunit

Vervuilde lucht door bijvoorbeeld lasrook of oliedampen is een veel voorkomend probleem bij industriële bedrijven. De ImpAero verbetert het binnenklimaat door de afvoer van lasrook en oliedampen en het inblazen van schone, frisse en voorverwarmde lucht. Warmte van vervuilde, afgevoerde lucht wordt namelijk gebruikt voor het opwarmen van nieuwe, verse lucht die naar binnen wordt gebracht. Niet alleen een optimaal binnenklimaat, maar ook warmteterugwinning is dus te realiseren met de ImpAero. Wel zo slim, want door de ‘gerecyclede’ warmte gaat er vrijwel geen energie verloren!

Maar de ImpAero is meer dan een warmtewisselaar. Het is een modulaire klimaatkast. Afhankelijk van de specifieke eisen en wensen wordt de klimaatkast ontworpen en al dan niet voorzien van verwarmingselementen, een koelmodule of filters.

In de industrie stelt de overheid specifieke eisen met betrekking tot de luchtverversing en luchtkwaliteit. De ImpAero zorgt in deze sector voor een duurzame en adequate oplossing. Arjan Smets, projectleider klimaatconcepten zegt hierover; ‘’De ImpAero is perfect voor het transport van warmte tussen de schone en vervuilde lucht. In lashallen bijvoorbeeld, verbetert het binnenklimaat door de afvoer van lasrook en het inblazen van schone, zuivere lucht. En werknemers worden niet meer aan hinderlijke lasdampen of tocht blootgesteld.” Niet alleen optimale balansventilatie en maximaal comfort dus, maar de ImpAero zorgt voor warmteterugwinning voor een aanzienlijke energiebesparing. De klimaatunit is voorzien van verwarmingselementen en een koelmodule. Smets; ‘’Verwarmen in de productiehal wordt hierdoor overbodig, koude trek verdwijnt en er gaat nauwelijks tot geen energie verloren. Zo ontstaat een geïntegreerde klimaatoplossing. Het resultaat: tevreden medewerkers, verhoogde productiviteit en een besparing op energiekosten van enkele tienduizenden euro’s per jaar.’’

klimaatconcepten

Wil je meer weten over een optimaal binnenklimaat en wat wij daarin voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op via (+31) 0497 820 240 of stuur een e-mail naar info.climate@alius.nl